View Full Version : Router


Sokoov
30-12-2006, 15:33
Zakładam nowy temat, bo jak napisze w jakims innym to zawsze sie gdzie zagubi mój post :P

A wiec tak, kupiłem X360 i pomyslałem, ze lepiej zeby konsola była podłaczona 24/7 do netu. Do tego czasu robiłem tak, ze laptopa przenosiłem z pokoju od pokoju co jest dosc uciazliwe. W pokoju z konsola mam gniazdo telefoniczne. Pytanie teraz. Jaki kupic router? Jak to połaczyć? Czy będzie działał z PS2 i X360? Jak będzie wygladać szybkośc łacza, czy duzo sie zminiejszy? Moze wcale? Ja sie na tym kapletnie nie znam :/ Szukam jakiegos w miare taniego :) . Pomoze ktos? :D

P.S.
Internet mam Net24 od Netii

Sweet Tooth PL
30-12-2006, 20:48
Rouer to sobi ekup jakis D-Link, a co do tych predkosci to ci speed nei spadnie ale zalezy to od tego ile masz uzadzen na raz jak masz 2 uzadzenia to sie predkosc dzieli 2, jak 3 to na 3 podzieli lacze itd.

Sokoov
30-12-2006, 21:47
Czyli np. ten moze byc?
http://www.allegro.pl/item152234870_d_link_di_604_router_switch_x4_firew all_f_v_gw.html
Czy każdy ruter posiada modem?

Yacolek
30-12-2006, 21:53
To ja się spytam co do ruterów :D
Bo rutera nigdy nie próbowałem, mój net to kablówka osiedlowa (Jarsat - www.jarsat.pl)
Czy kazdy net da się podzielić ruterem ? Zeby było na dwóch urzadzeniach naraz...

Jestem za NATem, mam IP wewnętrzne (10.0.xx.xx), portów pozamykanych więcej niż otwartych, jakies firewalle na serverze itd itp ;)

PS2 podłączałem bezpośrednio do modemu, a z X'em chciałbym eksperyment jak już kupie...

Jakiś polecicie do kablówki z moją sytuacją ? :mrgreen:

szuja
30-12-2006, 22:01
czesc dla sokoova ;)
nie za bardzo ci kumam o co ci chodzi ;p...
w pokoju masz gniazdko telefoniczne...ok..
i tera chcesz pod to podlaczyc router dzikei ktoremy moglbys podzielic lacze dla PS2 i X360?...

i tera pytanie
jak ty masz w domu?
poprostu podpisnasz laptopa pod gniazdko telefoniczne czy laptopa podpinasz pod modem (ktory dostales od netii) ktory podpinasz pod gniazdko telefoniczne ?

jezeli pod gniazdko telefoniczne podpinasz modem netii a potem laptopa to zamiast laptopa mozesz uzyc routera z linka...

jezeli pod gniazdko podpinasz od razu laptopa to musisz szukac routera z modemem ADSL...

PS:zapewne zara wrog walnie posta ktopry bedzie zupelnie zaprzeczal mojemu ale jestem przekonany ze dobrze mowie ;) :D...

[ Dodano: 30-12-2006, 22:05 ]
czesc dla pitola:
jezeli dobrze cie pitol zrozumialem to ty moglbys se zalatwic taki router co sokoov linka dla i powinno ci dzialac...

PS:niech sie ktos kto dobrze zna w tym temacie wypowie bo mam przeczucie ze cos jebnelem :D ;)

Sokoov
30-12-2006, 22:05
A wiec tak, ja mam to połaczone w taki sposob

kabel telefoniczny ---> modem ---> laptop ---> konsola

Chodzi mi o to, zeby nie przenosic tego kompa. Potrzebuje ruter, zebym miał neta w X360 i PS2 24/7 :)

szuja
30-12-2006, 22:07
"idealnie nadaje się do dzielenia łącza typu: neostrada, dsl, kablówka itd.."

hehe...dobry router zes se znalazl powinien dzialac ;)...

ale tak jak w po scriptumm wyzej pisalem...
niech ktos kto dobrze sie zna w tym temacie wypowie :D

Sokoov
30-12-2006, 22:15
Pytałem sie kolesia, powiedział (a raczej napisał ;)) ze działa równiez z Net24. Zastanawia mnie tylko czy w moim przypadku ruter nie potrzebuje modemu wbodowanego. Czekamy az wrog sie wypowie :D

szuja
30-12-2006, 22:33
czy w moim przypadku ruter nie potrzebuje modemu wbodowanego
nie potrzebuje ;p...

bo net bedzie szedl tak:
gniazdko telefoniczne -> modem netii -> router -> PS2
\
> X360

modemu netii nie zastapisz no chyba ze masz kartke z zapisanymi wszytskimi ustawieniami co trza wprowadzic...

Sokoov
30-12-2006, 22:40
Czyli modem i tak bym musiał miec przy konsoli :/

Foxter
18-06-2007, 11:43
Witam szanownych uzytkownikow tego wspanialego forum... kieruje do was pytanie poniewaz uwazam, ze siedza tu osoby kompetentne i udziela mi odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie...

szukam jakiegos routera z wbudowanym modemem... ktora firme polecacie?

D-Link
Edimax
Linksys
Pentagram (mam cerebrusa ale zjaraly sie w nim wszystkie porty juz... i zostal sam modem :))

pozdrawiam, :piwo:

wrog
18-06-2007, 11:54
Z tego co kiedyś sobie szukałem i czytałem o różnych modemach, to ludzie Linksys i D-Linki polecali.

Yacolek
18-06-2007, 14:06
No mam paru znajomych z XBL, który do neo uzywaja d-linków, z wbudowanym modemem ADSL, i chwala dobrzę ;)

Sam mam D-Linka i jest git :)

snakemaycry
18-06-2007, 22:58
Ja osobiście brałbym Linksysa na linuchu. Generalnie różnic dużych nie ma, z tym że D-Link ma bardzo kiłowy interfejs.

ULTRAVIOLET
19-06-2007, 01:13
Z tego co pamiętam w rankingu magazynu Chip który prenumeruje zawsze wygrywały Linksysy potem były D-link i DratTek'i

Darnok
19-06-2007, 13:33
A czy ten live box tp komunikuje się w 100% z ps3? i czy nie będzie tak, jak ma Foxter, że jak jest ściana po drodze, to komunikacja głosowa wysiada? i czy jest to szybsze od kabla zwykłego? :P

snakemaycry
19-06-2007, 13:45
A co masz 70 MBit łącze że się martwisz ze Wifi nie wyrabia ?

Darnok
19-06-2007, 14:35
To jest odpowiedz na pytanie?

snakemaycry
19-06-2007, 19:34
Pytasz się czy jest szybsze od kabla zwykłego. Zakładam że pytasz o połączenie z siecią globalną a nie lokalną, wiec nie wiem czy jak masz łącze np. 1MBit to robi ci różnice czy masz do routera/switcha progowego 54MBit czy 100MBit.

Darnok
19-06-2007, 21:58
snakemaycry,
Ok, dzięki.