View Full Version : Kina domowe


Chrzunek PL
21-12-2008, 21:16
Mam problem ktoś mi doradzi jakie wybrać kino domowe tak do 2000tys zł.Bo mam być to prezent dla mojego wuja.

Pozdrawiam

mataman
22-12-2008, 10:24
Np. takie coś http://www.polpak.com.pl/produkt/1410/ZESTAW__ODTWARZACZ_DVD_PIONEER_DV-310_+_KOLUMNY_GLOSNIKOWE_TAGA_HARMONY_TAV-305_+_TSW-80_+_AMPLITUNER_PIONEER_VSX-418

Chrzunek PL
22-12-2008, 11:57
Chodziło mi o to czy ktoś się na tym zna :lol:

mataman
22-12-2008, 12:18
Jak masz jakies konkretne pytania to wal

Chrzunek PL
22-12-2008, 16:22
Ej a jak podałeś mi tego linka to czy w tym zestawie będzie okablowanie czy będzie trzeba dokupić.Jeszcze jedno mam DVD Philips DVP3040 i czy one by działało z tymi kolumnami i z linku amplitunerem pionnera

komar
22-12-2008, 17:10
Jeśli chcesz kupić osobno amplituner i dvd oraz kolumny, to musisz sobie doliczyć jeszcze koszt okablowania. Kabelki dostaniesz jedynie do tzw gotowców, takich co są np. w marketach.

Chrzunek PL
22-12-2008, 19:24
Jeszcze jedno pytanie ,a czy DVD obojętnie jakie by działało z amplitunerem?

komar
22-12-2008, 20:20
Ampituner w kinie domowym ma za zadanie generować dźwięk cyfrowy, czy to w formacie DD, DTS czy innym. Jak będziesz kupował odtwarzacz dvd sprawdź czy ma takie samo wyjście cyfrowe jak amplituner. Tańsze amplitunery mają z reguły jedno wyjście cyfrowe, optyczne lub coaxialne, dzięki nim uzyskasz dźwięk cyfrowy co jest niemożliwe przy użyciu popularnych kabli chinche. Droższe amplitunery maja często po kilka wyjść cyfrowych obu rodzai.

Jupel
22-12-2008, 21:45
Mam problem ktoś mi doradzi jakie wybrać kino domowe tak do 2000 tys zł .Bo mam być to prezent dla mojego wuja.
Chlopie jestes synem billa gejtsa ze kupujesz mu firme produkujaca kina domowe?

Chrzunek PL
22-12-2008, 21:56
Ja to w ogóle nie wiem o co ci chodzi?Człowieku ogarnij się !:moron:

Jupel
22-12-2008, 21:59
A no tak :D chodzi o 2k . Ja myslalem ze 2000k :wink: . Zwracam honor :-) . Sory ale chyba musze isc spac . . .. Cos sie ze mna Je##e

Chrzunek PL
22-12-2008, 22:03
Haha omg!? Ja mówię do siebie o co ci chodzi :P.Może za dużo alkoholu :D

Jupel
22-12-2008, 22:33
Ehm juz idzcie wszyscy spac bo widze ze kazdemu odwala : D

Chrzunek PL
23-12-2008, 18:38
Jeszcze jedno pytanko a jak jest z okablowaniem do tego sprzętu.Czyli kablami do amplitunera, kolumn itp poda ktoś jakieś linki gdzie to można kupić bo jestem w tym ciemny:))

mluc83
25-12-2008, 15:05
a ja mam pytanko do kogoś kto sie na tym zna bo ja zielony w tym jest napalony jestem na to kino domowe pasowałby do LCD ale nie wiem jak to będzie sie miało do x360 jak to potem podłączyć żeby sie cieszyć dzwiękiem w5.1

http://www.allegro.pl/item505301473_kino_domowe_samsung_ht_x715t_raty_sk lep_w_wa.html

Malebolge PL
10-10-2011, 22:53
Nie chcę zakładać osobnego tematu więc podepnę się pod temat Pana krezusa.
Jeśli szanowne grono uzna że należy się mi osobny temat z chęcią do tego przystąpię.
Z racji odrobiny wolnego czasu postanowiłem że zacznę korzystać z tego mojego zakurzonego już kina domowego podczas grania na konsoli a nie tylko przy oglądaniu filmów.
Mam amplituner Yamaha RX-V459.
Xbox jest podpięty od dzisiaj przewodem optycznym z rzeczonym amplitunerem, wszystko cacy - dźwięk lepiej niż dobry.
Ale mam problem - w związku z tym że padł mi zestaw słuchawkowy postanowiłem dokupić sobie tzw 2 w 1 czyli słuchawki żeby móc grać w nocy + wbudowany mikrofon.
I teraz problem, hdmi idzie obraz do tv, optycznym dźwięk do amplitunera i...
Głupi jestem i nie wiem gdzie podpiąć słuchawki...
Z tyłu x-a jest wyjście na tv gdzie można podłączyć przejściówkę i kable od słuchawek (biały i czerwony) ale kosztem hdmi, a z tego nie chciałbym rezygnować.
Próbowałem podłączyć z przodu ampa i bawić się ustawieniami ale to nic nie daje, nie wiem gdzie się podpiąć żeby móc używać słuchawek.
dzięki za pomoc i pozdrawiam

crazzie
10-10-2011, 23:51
No ale tu chcesz używać sluchawek czy mikrofonu? Jeśli sluchawek to podpinaj pod ampli i po problemie, co tobie nie działa?

Sent from my GT-I9000

shiibato
11-10-2011, 07:54
Powinny działać prawidłowo podłączone do ampli lub możesz też podłączyć słuchawki do TV jeżeli masz wyjście słuchawkowe.

sobol
11-10-2011, 08:51
a niby jak maja dzialac sluchawki z wbudowanym HS podpietym do amplitiunera :)
z tego co wiem to M$ wypuscil jakas przejscowke ze zostaje miejsce na HDMI

crazzie
11-10-2011, 08:58
dlatego pytalem o co koledze chodzi bo sie sprecyzowac nie moze :pf:

Malebolge PL
11-10-2011, 09:15
hs jest podpięty pod pada i nie mam miejsca na konsoli (zajęty port hdmi, a w ampli nie wiem gdzie) na wpięcie oddzielnego kabla od dźwięku pod głośniki ze względu że video idzie po hdmi a audio po optycznym
czy masz może jakiegoś linka do tej przejściówki?
będę wdzięczny:)

shiibato
11-10-2011, 09:21
3 min przeglądania wujka gogla :)

http://forum.xboxonline.pl/topic/31953-t-podlaczenie-dowolnego-headseta-do-konsoli-xbox-360/

Przecież masz w ampli gniazdo słuchawkowe po lewej/dolnej stronie tylko, że na dużego jacka. Musisz kupić przejściówkę duży jack/mini jack i już masz gdzie podłączyć słuchawki.

Malebolge PL
11-10-2011, 14:43
Gupi byłem że nie sprecyzowałem jaki zestaw słuchawkowy kupiłem:/
Tak to jest jak się na szybko coś robi kufa
W związku z tym sorry, teraz już chyba będzie wiadomo ocb.
Mianowicie jest to Plantronics Gamecom X40 Stereo Gaming itd
Dedykowany do Xboxa 360, taki jak w tej aukcji:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1842884069

czyli rozumiem że będę musiał kupić jeszcze przejściówkę na frontowe wejście słuchawkowe żeby podłączyć słuchawki do ampla?

shiibato
11-10-2011, 15:09
Jeżeli chodzi o te słuchawki to nie wiem. Z tego co widzę one są jakieś dedykowane do X360 i może jest możliwość podłączenia bezpośrednio do konsoli. Ciężko mi powiedzieć. Widzę, że jest tam wtyk USB więc może jest tak jak w PC, że podłączasz i działają i słuchawki i mikrofon bez dodatkowego kombinowania.
Jeżeli jednak wyjdzie, że musisz podłączyć słuchawki do ampli to tak - kupuj przejściówkę gn. mały jack (3.5mm) - wt. duży jack (6.3mm).
Coś takiego: http://sklep.rms.pl/galerie/p/przejsciowka-gn-maly-jac_8904.jpg

Malebolge PL
11-10-2011, 15:26
USB jest tylko od zasilania, generalnie masakra z tymi kablami następne słuchawki będą tylko bezprzewodowe...
Plus nie można jednocześnie ładować pada i mieć podpięty headset bo są poważne zakłócenia:(
A co do przejściówki to chyba będzie taka? :
http://sklep.rms.pl/index.php?p874,przejsciowka-duzy-jack-6-3-mm-stereo-2x-gn-rca-pozlacana-awj2r
bo tam (na wyjściu ze słuchawek) jest lewy i prawy kanał czyli biała i czerwona końcówka...
będę chyba musiał się przejść ze słuchawkami i amplem do sklepu żeby dopasować kabelki;)
dzięki za podpowiedź i + dla Ciebie

chrono87
27-06-2012, 11:18
http://pl-pl.forum.ibood.com/18758-zestaw_kina_domowego_onkyo_amplituner_tx-sr313__zestaw_glosnikow_sks-ht648_51/
Myślicie, że to dobry sprzęt za tą cenę ?

mataman
27-06-2012, 12:16
Za tą cenę jak najbardziej.

Malebolge PL
27-06-2012, 12:29
spytaj się krulika, on ma doświadczenie w kupowaniu zestawów kina domowego w stonce:olo:

Razor22 PL
27-08-2014, 09:45
Panowie, opłaca się kupić ten sprzęcik: http://allegro.pl/kino-domowe-sony-bdv-e6100-w24h-biala-podlaska-i4544204952.html, czy lepiej szukać czegoś lepszego w podobnej cenie? Jeśli nie, to co radzicie?

zarzykrulezzz
27-08-2014, 09:54
Na forum jest jeden spec od tego typu sprzętu.

Podpowiedź:

z uszami :coolface:

YuSuzuki
27-08-2014, 10:13
czytałem,że w jakiś testach ,ten zestaw zajął pierwsze miejsce
http://i61.tinypic.com/oa8590.jpg

http://www.mediamarkt.pl/kino-domowe-lg-bh-7420p,id-292447?utm_source=afiliacja&utm_medium=tradedouble r_xml&utm_term=tradedoubler_xml&utm_campaign=trade doubler_xml

Razor22 PL
27-08-2014, 10:23
Zależy mi na tym, żeby tylne kolumny również były podłogowe.

mataman
27-08-2014, 10:42
To ma grać, czy wyglądać?

YuSuzuki
27-08-2014, 11:32
zdecydowanie poszedłbym w stronę jakości dźwięku i wybrałbym ten,troszkę drogo ale raty istnieją prawda???cena około 4500 zeta
http://i59.tinypic.com/nvtm69.jpg

http://audiotrendt.com.pl/zestawy-kina-domowego/2377-harman-kardon-bds-877-51.html

sobol
27-08-2014, 12:24
Ja to zawsze jak czytam tu kino domowe to odrazu widze 1000W za 1000 PLN :D

wrog
27-08-2014, 13:26
Ja to zawsze jak czytam tu kino domowe to odrazu widze 1000W za 1000 PLN :D
Z promocji!

mataman
27-08-2014, 14:52
zdecydowanie poszedłbym w stronę jakości dźwięku i wybrałbym ten,troszkę drogo ale raty istnieją prawda???cena około 4500 zeta
http://i59.tinypic.com/nvtm69.jpg

http://audiotrendt.com.pl/zestawy-kina-domowego/2377-harman-kardon-bds-877-51.html



Przerost formy nad treścią. Za taką kwotę mozna mieć znacznie lepszy sprzęt.

sobol
27-08-2014, 16:09
http://allegro.pl/pioneer-vsx-923-zestaw5-1-wharfedale-diamond-10-7-i4507041193.html
i yebac 1000W kina domowe za 1700

Razor22 PL
27-08-2014, 17:20
To ma grać, czy wyglądać?
Nie musi napierdzielać, aż się szyby w oknach będą trzęsły. Wystarczy w miarę czysty dźwięk.

mataman
27-08-2014, 19:19
Np. coś takiego:

Amplituner - http://allegro.pl/onkyo-tx-sr313-10-tys-zestawow-kina-i4500516001.html?no-rwd=1

Kolumny - http://allegro.pl/zestaw-kolumn-5-0-jamo-s426-hcs3-20m-kabla-gratis-i4469081305.html?no-rwd=1

To tylko przykład. Sprzętu do 2tys jest masa i zagra to zawsze lepiej niż plastikowe zestawiki.

Razor22 PL
29-08-2014, 08:10
A takie kolumny: http://allegro.pl/zestaw-kolumn-podlogowych-taga-tav-606-v3-stereo-i4496895961.html + amplituner (jaki?) dadzą radę w pokoju o wymiarach 7x3,5x2,7 m?

YuSuzuki
29-08-2014, 08:24
A takie kolumny: http://allegro.pl/zestaw-kolumn-podlogowych-taga-tav-606-v3-stereo-i4496895961.html + amplituner (jaki?) dadzą radę w pokoju o wymiarach 7x3,5x2,7 m?

dla mnie "wporzo", ale stary! jak nie jesteś jakimś audiofilem,który zwraca uwagę na wszelkiego rodzaju drobiaszczki,typu odpowiedni kabelek i inne bzdety,to kupuj ,no chyba ,że masz w ciul kasy i interesuje cię jak najbardziej realistyczne odtworzenie dźwięku,to zdecydowanie odraaadzam

Razor22 PL
29-08-2014, 08:40
Audiofilem nie jestem, a "w ciul kasy" nie mam, tak więc jeśli sparuje te kolumny z tą amplą: http://allegro.pl/onkyo-tx-sr313-10-tys-zestawow-kina-i4500516001.html?no-rwd=1 to będzie "grać i buczeć" ? Jeszcze jedno pytanie: posiadam tv SONY KDL-40EX500, do tego PS4 i dekoder cyfrowego polsatu, jakim kablem to najlepiej podłączyć do ampli, żeby dobrze grało? Optyczny tv- ampla i pojechał, czy coś innego? (ok dwa pytania :) )

YuSuzuki
29-08-2014, 08:54
Za Onkyo jestem pewny,miałem kilka lat temu i służył dobrze,teraz używam starego Technicsa Vx500 i nie narzekam,to już jest antyk 1986 rok ale chodzi jak burza
http://i57.tinypic.com/wkqypz.jpg

Razor22 PL
29-08-2014, 08:59
No ok, ale jakimi kablami mam połączyć te sprzęty?

YuSuzuki
29-08-2014, 09:43
No ok, ale jakimi kablami mam połączyć te sprzęty?

zależy ile metrów??? na kablach nie oszczędzaj, te są ok,ale 20 zeta na metr
http://www.q21.pl/chord-carnival-classic.html

Razor22 PL
29-08-2014, 16:56
Nie chodzi mi o kable głośnikowe, tylko takie, za pomocą których podłącze razem tv, ps4 i dekoder sat., żeby wszystko ładnie grało?

YuSuzuki
29-08-2014, 17:00
Nie chodzi mi o kable głośnikowe, tylko takie, za pomocą których podłącze razem tv, ps4 i dekoder sat., żeby wszystko ładnie grało?

aaaaha ,to jakieś dobre hdmi,dobre w sensie tanie:lol: ,nie warto kombinować z cenami

Razor22 PL
29-08-2014, 22:53
Czyli tv do ampli za pomocą hdmi, następnie ps4 i dekoder też do ampli czy do tv, żeby dźwięk był z każdego sprzętu przez kolumny?

sobol
29-08-2014, 23:10
Masz kilka wejsc w ampli i jedno wyjscie na TV wszystko przez ampli przepuszczasz. Nie wiem czy kiedy kolwiek miales doczynienia z amplitiunerem. Zobacz jak wyglada np tylni panel Denona 3808 ;) do tego taki ampli trzeba nie dosc ze pod wzgledem audio to i obraz trzeba sobie dopasowac. Takie amplitiunery to sa istne kombajny do ciezkiego tyrania

YuSuzuki
30-08-2014, 07:13
Czyli tv do ampli za pomocą hdmi, następnie ps4 i dekoder też do ampli czy do tv, żeby dźwięk był z każdego sprzętu przez kolumny?


sobolek mądrze prawi, tu masz zad tego Denona- istny qrwa kombajn i naprawdę trzeba troszkę wiedzy,żeby to ogarnąć ale dasz radę Razor;)
http://i61.tinypic.com/afeh3n.jpg

Razor22 PL
30-08-2014, 08:06
Bez przesady, aż taki transformers nie jest mi potrzebny :) Zdecydowałem sie na taki zestaw: http://allegro.pl/onkyo-tx-sr313-10-tys-zestawow-kina-i4500516001.html?no-rwd=1 , http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-taga-harmony-tav-606v3-i4532331075.html Może być, czy szukać dalej?

YuSuzuki
30-08-2014, 11:05
Bez przesady, aż taki transformers nie jest mi potrzebny :) Zdecydowałem sie na taki zestaw: http://allegro.pl/onkyo-tx-sr313-10-tys-zestawow-kina-i4500516001.html?no-rwd=1 , http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-taga-harmony-tav-606v3-i4532331075.html Może być, czy szukać dalej?


przystępna cena ,nawet niezłe parametry, no i 4 wejścia HDMI , kupujta to już.....

sapinPL
31-08-2014, 14:35
te kolumny bierzesz bo sa "duze"? czy dlaczego?

odpowiedz sobie w ogole na pytanie czego chcesz? stereo czy kino? czy co?
potem wejdz sobie np na - http://www.hdtv.com.pl/ albo na http://audio.com.pl/ albo na
http://forum.audio.com.pl/ - poczytaj najpierw, poogladaj, pojezdzij po sklepach posluchaj

Rob1N
01-09-2014, 07:42
Nie lepiej kupić vsx528 pioneera? Sam takiego kupiłem i jest niesamowity. 4k, 6hdmi, do tego pierdoły typu obsługa ipodów itd. W redcoonie kupiłem za 899.

OCC Senior
17-11-2014, 23:31
macie DD na polskiej naziemnej telewizji? Szczególnie na programach TVP 1/2 HD?

Kiedy podłączę konsolę do telewizora przez hdmi (wejście ) i włączę wyjście dzwięku przez gniazdo optyczne (bo tak mam podłączone kino domowe) to kino domowe automatycznie przestawi się w tryb DD 5.1.
Ale gdy to samo próbuję zrobić z telewizją naziemną to już nie przełącza się.
Jak miałem dekoder Polsatu HD to też przełączał się z automatu.

Jest to DD na naziemnej cyfrowej czy nie?

sobol
18-11-2014, 07:36
A masz w telewizorze DD 5.1 ?

OCC Senior
18-11-2014, 09:09
to nowy telewizor. tym bardziej że jak napisałem po podłączeniu xbox 360 przez hdmi - dzwięk jest dekodowany (lub nie) ale na pewno przesyłany dalej do kina i tam rozpoznawany i dekodowany. W opcjach też można zmieniać z AUTO na DD , DD+, mpeg i jeszcze jakieś dwa.

Czy u was to działa? No i pytanie kiedy. cały czas? czy tylko jak naprawdę nadają w DD?

sobol
18-11-2014, 10:02
to nowy telewizor. tym bardziej że jak napisałem po podłączeniu xbox 360 przez hdmi - dzwięk jest dekodowany (lub nie) ale na pewno przesyłany dalej do kina i tam rozpoznawany i dekodowany. W opcjach też można zmieniać z AUTO na DD , DD+, mpeg i jeszcze jakieś dwa.

Czy u was to działa? No i pytanie kiedy. cały czas? czy tylko jak naprawdę nadają w DD?

Nie wszystkie programy są nadawane w DD 5.1 powinno Ci się wyświetlać jak wciśniesz na pilocie info jaki sygnał jest podany

OCC Senior
18-11-2014, 10:51
a no i tu jest problem bo wczoraj leciał jakiś koncert i było napisane ze 1080p i [ ] DD (na niektórych programach []DD+).

mimo tego kino nie przełączyło się w tryb DD.

mataman
18-11-2014, 10:58
Po to pewnie było DD z tym że 2.0 :P