View Full Version : Router. Potrzebna pomoc.


glugi
17-05-2009, 21:15
Witam!

Proszę Was, drodzy gracze o pomoc :)
Mianowicie chciałbym zakupić router.Na początek jakiś tani.
Mam Neozdradę. Na górze do neta jestem podłączony za pomocą standardowego modemu Sagem Fast 800.
Chciałbym na dole, w salonie gdzie stoi X0, także mieć podłączony internet do tego wspaniałego urządzonka. http://allegro.pl/item627125376_neostrada_pentagram_router_adsl_cerb erus_6311_07a.html Czy ten model (Pentagram CERBERUS 6311-07A) wystarczy do takiego zadania?
Czy sprawa będzie wyglądała tak: na górze komp z Sagemem, na dole X0 z Pentagramem. W X0 wpisane tylko wymagane dane, poza tym żadnych szczegółowych konfiguracji i wszystko działa bez zarzutu?
Mam Neo 1mb.
Czy jeżeli będzie chodził i komp i X0 to szybkość będzie dzielona?
Czy będę miał lagi na multi ?(ważna kwestia)

Z góry dzięki za pomoc

wrog
17-05-2009, 21:38
Ewentualnie będziesz musiał zrobić podstawową konfigurację routera (wpisanie danych Neostrady itd). Oczywiście, że łącze będzie dzielone. Jak na kompie będzie coś ściągane to na Xie pojawią się lagi.

SethMethod
17-05-2009, 21:39
Jeśli na routerze nie będziesz zmieniał ustawień to łącze będzie dzielone w sposób "ile kto potrzebuje" jeśli na kompie nikt nie będzie używał softu P2P to powinno być dobrze - o ile o neostradzie można tak mówić :P.

Ja wszystkim polecam Linksys WRT54GL - wg mnie jeden z najlepszych na rynku dla domowych uźytkowników - dużo droższy od Cerberusa ale jest warty każdej złotówki.

glugi
17-05-2009, 21:56
Poradziłbym sobie nawet, gdyby operacja była niezwykle złożona, jednak ostatnio nie mam czasu :) Jak pisałem- tani router na początek. Później kupie coś lepszego, zrobię siec bezprzewodową itp. :)
Tylko, że oruter i modem będą podłączone w oddzielnych "gniazdkach". Ma to jakiś wpływ na całokształt?
Dzięki za poradę.

SethMethod
18-05-2009, 15:41
Jeśli na osobnych gniazdkach telefonicznych TPsy to musisz kupić router z modemem ADSL. Te są "trochę" droższe.

Pawlok
20-05-2009, 23:06
Nie ma sensu brać czegoś przejściowego. Najlepiej bierz coś od Linksysa tak jak polecał SethMethod. Będziesz musiał poświęcić z godzinę na ustawienie adsl i zrobienie portów a potem zapomnisz o jego istnieniu.