View Full Version : problemy z pc


Gaw
22-07-2005, 21:49
1. na wszystkich filmach ktore otworze obraz jest rozjasniony, jest tak we wszystkich programach oprocz allplayera, do tego jak odpale 2 progsy na raz to na jednym obraz jest ok. nie da sie tego wyregulowac, podobno to jakis blad w windowsie, ale nie wiem co z nim zrobic (wszystko z win update mam). jakies pomysly?

2. azureus (do torrentow) ma ciagle zolta lampke i jest napis ze sa jakies problemy z NATem. mam tak po podlaczeniu wszystkiego do routera

to na razie tyle

wrog
22-07-2005, 22:31
1. Kodeki?
2. Nie mam pojecia.

snakemaycry
22-07-2005, 23:01
No bo masz problemy z Natem, jak jesteś za routerem :P
a) przekierowanie portu nasłuchu
b) sprawdzenie czy nie masz Sassera

A ściąga dobrze czy licho ?

Gaw
22-07-2005, 23:13
to nie kodeki, sciagalem wszystko co sie da, kolo od sklepu z pc mowi ze to cos z windowsem

port nasluchu? o co lata jakby? :D

ok, leci skan

ok jeszcze cos

odpalam pc, wlacza sie windows i podswietlenie myszki sie odpala, ale jak wylacze pc to podswietlenie zostaje, musze wylaczyc z tylu - da sie cos z tym zrobic?

apdejt:
azureus - nie mam virow, z portami sie bede musial pobawic
filmy - tylko z mpg sa problemy, instalowanie roznych packow kodekow, wyjebywanie media playera (nawet ruskiego zainstalowalem) i allplayera nie pomoglo

apdejt 2:
media player odmowil czytania mp3 po wywaleniu allplayera

wrog
23-07-2005, 00:56
Nowy PC a ten już ma problemy....

_Yulaw
23-07-2005, 02:05
wyjeb winda i wgraj znowu albo daj mi karte to ci sie naprawi serio bo to przez nią

Devil_2k
23-07-2005, 07:51
odpalam pc, wlacza sie windows i podswietlenie myszki sie odpala, ale jak wylacze pc to podswietlenie zostaje, musze wylaczyc z tylu - da sie cos z tym zrobic?

Nic nie zrobisz.Mój ojciec też ma tą nową płytę główną i np na okrągło świecą się lampki w klawiaturze a co najgorsze cały czas jest właczona karta sieciowa :/ (po wyłączeniu komputera).

InSiDe
23-07-2005, 09:06
. Najgorsze? Jeśli się nie mylę oznacza to, że w stanie hibernacji czy uśpienia komputera nie rozłącza Cię z siecią (czyli nie musisz czekać pół minuty na relogowanie do niej).

snakemaycry
23-07-2005, 11:36
Hmm...mylisz się. Po wylączeniu kompa prawdopodobnie jest włączona opcja w biosie: Wake On Lan, więc karta sieciowa ciągle czuwa. To samo mam, ale mi akurat się przydaje :)

InSiDe
23-07-2005, 11:55
. Jak Twoja myszka czuwa to się lampka nie świeci. Tak samo jest z kartami. WOL się do niczego nie przydaje tak naparwdę bo i tak po otrzymaniu sygnału musi się logować na nowo. Myślałem, że to jest funkcja zbieżna ze stacjami routerowymi gdzie przy wyłączonym komputerze router nadal działa ale jest cały czas na idle.
. P.S.
. Wiem, wiem El Matadore - offtop. Już nic nie piszę :]

Gaw
10-09-2005, 20:01
posypalo sie do tego odtwarzanie mpg - jakies pomysly?

wrog
10-09-2005, 20:05
Format i po bólu :)

aadameczek
27-09-2005, 17:57
1. Format....

2. http://www.portforward.com/routers.htm

jak z tym 2 jakies problemy by byly to zapraszam na gg

Q-Jot
16-01-2009, 22:09
Jak chcę wejść w folder ,w którym są pobrane pliki z UTorrenta to wyskakuje mi raport o błędzie Explorera i jak nacisnę ,żeby nie wysyłać raportu ,to zamyka mi to okno .Nie mogę nic otworzyć ,co ściągnąłem ,bo od razu wyskakuje błąd .To zaczęło się dopiero dzisiaj ,albo wczoraj .Jak to naprawić ?

Q-Jot
28-05-2009, 10:32
Mam dwa problemy :
1.Ostatnio przy uruchamianiu komputera ,nie ma obrazu .Lampka od monitora miga ,ekran czarny (zupełnie jakby komputer był wyłączony) .Windows uruchamia się normalnie ,bo słychać ,że Skype się loguje po uruchomieniu .Nie ma tylko obrazu .Zazwyczaj seria wyłączeń i włączeń powoduje ,że wkońcu pojawia się obraz ,ale to wkur....Zdarza się codziennie ,wcześniej nie spotykane .
2.Po włączeniu komputera ,jeśli przez chwile nic się nie robi (od razu po włączeniu ) ,to znaczy nie kliknie myszką ,to ekran monitora przygaśnie i potem jest już nie do odzyskania .Trzeba robić restart ,albo od rauz po uruchomieniu komputera kliknąć i pomachać mychą ,by nie usnął .Tyle ,że czasem uruchamiam desktopa i ide pod prysznic ,żebym jak wrócę ,był uruchomiony i zapominam o tym problemie .


Da się naprawić ?

wh00m
30-05-2009, 09:58
Ja tu widze albo gr00by śmietnik w windzie albo grafa Ci daje znać że niedługo skapituluje :) Spróbuj reinstall windy jak nie pomoże to 2 opcja stanie się bardziej prawdopodobna.

Q-Jot
01-07-2009, 20:11
Mam 2 problemy z tym Windowsowskim(XP) szmelcem :
1.Miałem zainstalowanego Eye Toya w Windzie ,normalnie jako kamerkę internetową .Działała ,aż się zesrała .Teraz działa tylko jako mikrofon ,ale nie mogę zainstalować sterowników od obrazu .Podaje dokładną lokalizację sterowników i ich nie znajduje i nie instaluje .Kamerka nie działa ,ale jak się do niej mówi ,przykładowo w Skype to słychać .Mimo to ,nie instalują się sterowniki ,które nagle się wysypały ,bo były zainstalowane .Jak włączam mini-prgramik ,który był razem ze sterownikami ,którym można nagrywać obraz z kamerki ,to przechwytuje ona obraz ,czyli działa .Tylko nie chce się ścierwo zainstalować .
2.Też macie tak ,że jak wyłączycie router z prądu to resetują się ustawienia łącza ? Mam neostrade i wpisuję username i password ,a jak wyłączę listwę zasilającą ,albo odlłączę router od prądu to znowu musze wisywać wszystkie dane ,bo się kasują .Da się to zmienić ? Ruter to DSL-524T .Wcześniej miałem Liveboxa i było zajebiście .

juby1910pl
01-07-2009, 21:51
Ja też mam neostrade i po zresetowaniu routera nie musze nic wpisywac:)

SethMethod
02-07-2009, 15:02
Co do kamerki to proponuję wyczyścić rejestr poprzez regedit/ regcleaner/ CCleaner i ponownie zainstalować drivery. Problem może powodować również sam skype - przeinstaluj go również. W ostateczności przywróć system lub zrób formacik...

Co do routera - upgrade firmware'u powinien pomóc.
Jeśli to nie pomoże posprawdzaj ustawienia routera przez http: - może coś tam jest nie tak.

W ostateczności wymień router na Linksysa - na pewno pomoże :P
Swojego ustawiałem ( + upgrade firmwaru ) zaraz po kupnie - 1,5 roku temu i do dzisiaj jedyne zmiany jakie wprowadzałem to dodawanie IP i MAC'ów :)
Ani jednego zwisa czy spadku sygnału... wcześniej miałem NEO + Liveboxa i co chwila coś się pier***iło.

Q-Jot
02-07-2009, 15:41
Wyczyszczenie rejestru nie pomogło ,a jak wgrać firmware do rutera?

SethMethod
02-07-2009, 21:23
Ściągasz nowy na stronie producenta, wchodzisz na panel routera przez http:/ i szukasz opcji update firmware...

Z kamerką też miałem kiedyś zonki - ale głównie chodziło o skype...
Nowe drivery z Logitecha i nowe wersje skype załatwiły sprawę.
Dziwne jest tylko to, że w Twoim przypadku wcześniej było wszystko OK...

Rejestr czyściłeś przez regedit?? Najlepiej odinstalować skype i drivery z kamerki i ręcznie pousuwać wszystkie powiązane klucze. Ponowna instalka powinna pomóc... jeśli nie to pozostaje Ci formacik.

Q-Jot
02-07-2009, 21:49
Do tego rutera nie ma żadnych sterowników ,a tym samych chyba firmware .Na stronie producenta nic się nie pobiera .Rejestr przez CCleaner czyściłem .Nic nie pomogło .Nie wykrywa mi sterowników do kamerki i nie mogę jej zainstalować .

SethMethod
02-07-2009, 22:03
K***a Kujot - ile puszek siekłeś dzisiaj, że googli nie chce Ci się odpalić

http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t89446.html

Na stronce masz linki do ftp z firmware'ami do Twojego routera. Poszukaj najnowszego i spróbuj zrobić upgrade...

CCleaner czyści tylko klucze sprawiające problem. Powinieneś usunąć je ręcznie poprzez regedit.

start-uruchom-regedit

Poszukać wszystkich kluczy i po odinstalowaniu driverów i skype usunąć te, które zostały. Wtedy ponownie zainstalować.

Q-Jot
02-07-2009, 22:30
K***a Kujot - ile puszek siekłeś dzisiaj, że googli nie chce Ci się odpalić

http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t89446.html

Na stronce masz linki do ftp z firmware'ami do Twojego routera. Poszukaj najnowszego i spróbuj zrobić upgrade...
ściągam ,później zainstaluje ,dzięki :D Nie wiem skąd wiedziałeś ,że piłem :rolleyes:

Poszukać wszystkich kluczy i po odinstalowaniu driverów i skype usunąć te, które zostały. Wtedy ponownie zainstalować.
Ja nie wiem ,jak to się robi ,tam są jakieś foldery w drzewku rozpisane :D

SethMethod
03-07-2009, 11:55
H_Key_Local_Machine - software

Q-Jot
03-07-2009, 13:38
Zrobiłem wszystko jak pisałeś i pinda .Tylko podłączam kamerkę i od razu pojawia się w menedżerze urządzeń jako kontroler multimediów audio i USB device z żółtym wykrzyknikiem ,że sterownik nie zainstalowany .Przynajmniej udało się firmware w routerze uaktualnić :)

SethMethod
03-07-2009, 14:11
K***a zrób tak:

1. W panelu sterowania usuń wszystkie aplikacje związane z kamerką.
2. Usuń skype.
3. W menedżerze urządzeń usuń kamerkę.
4. Wejdź do regedit i pousuwaj klucze z kamerki i skype.
5. Wyczyść rejestr CCleanerem
6. Odłącz kamerkę
7. Zainstaluj sterowniki kamerki
8. Podłącz kamerkę dopiero po zainstalowaniu softu.
9. Zainstaluj skype.

Jeśli to nie pomogło to znaczy że podczas pierwszego instalowania kamerki Winda zainstalowała dodatkowe drivery do portu USB do którego ją podłączyłeś, a teraz podpinasz ją pod inny port.
Druga możliwość (najbardziej prawdopodobna ) jest taka że masz spory burdel w systemie i przydałby się formacik C:\... :)

Q-Jot
03-07-2009, 14:55
Jeśli to nie pomogło to znaczy że podczas pierwszego instalowania kamerki Winda zainstalowała dodatkowe drivery do portu USB do którego ją podłączyłeś, a teraz podpinasz ją pod inny port.

No nie uwierzysz stary :D Podłączyłem kamerkę pod inny port USB i od razu wykryło D-link VGA vebcam i bez problemu w sekundę się zainstalowała :D Tyle yebania a rozwiązanie takie proste .Windows to magia .Dawaj do Koszalina ,muszę ci flaszkę postawić :*

SethMethod
03-07-2009, 15:49
Będziesz na XFD'09?? Jeśli tak, a ja dam rade dojechać to możemy jakiegoś Jacka z colą sieknąć :) ze smakiem u mnie w porządku hehe... zawsze chętny.

Q-Jot
03-07-2009, 16:20
Postaram się być ,ale różnie być możę .Mam 500 klocków i może pracę jakąś .Dzięki stary za zaangażowanie :D

Hosen
04-07-2009, 14:04
Dobra awruk, geniusze, może będziecie wiedzieć. Miałem kiedyś ten problem, po czasie ustał [chyba to był wirus], ale format nie pomagał, gdzieś po całym dysku się rozjebał. teraz wrócił. Antywira zainstalowałem, skasował jedynie 1188 wirusów. Ale dalej nie działa to co chciałem. Chodzi o klawiature. Nie działaja mi cyfry i nawiasy. Działa jedynie 5 i 6, reszta na numerycznej. Małpy sobie nawet wklepać nie mogę. Tak od wczoraj. NA PEWNO nie jest to wina samej klawiatury, bo kiedyś podłączałem inną, działała, i po czasie zrobił się ten sam problem. Jakieś pomysły? Ew. sugestie co do jakiś darmowych antywirów? Avast nie pomógł zbytnio.

Assassin
05-07-2009, 01:00
Też miałem ponad 1000 wirusów, tyle tylko, że u mnie się komputer resetował co 15 min. Też mi antywirus wszystkiego nie chciał usunąć. Musiałem wszystko z kompa wyebać, sformatować cały dysk nie tylko C, dopiero pomogło.

SethMethod
06-07-2009, 17:29
@ Hosen

ile godzin dziennie na XXX stronach siedzisz, że tyle syfu (kiła??) nałapałeś?? Ja też sobie lubię od czasu do czasu puścić jakiegoś X'a ale nie żebym oglądał jak jakaś maniacka świnia :)

Proponuję zrobić skan na http://www.mks.com.pl/skaner/ - jeśli masz IE, bo tylko pod tą przeglądarką działa skaner...
Jeśli masz legalnego windowsa możesz też zrobić skan poprzez windows defender.

Poza tym polecam jakiegoś dobrego antivira ( Nod32, NAS/NIS'09, KAS'09 ) i nowego lapsa - problem z klawierką powinien sam ustąpić... :)

@ Assassin15

Prawdopodobnie miałeś syf w ramie, a tylko niektóre antiviry dają sobie z nim radę... np Avast Professional ( jedyny plus dla tego softu ).

Hosen
06-07-2009, 17:38
Ja generalnie odwiedzam tylko kilka stron dziennie, wiec nie wiem skąd to. Samo z dupy przyleciało, ale Trend micro chyba sobie z tym poradził.

Q-Jot
05-08-2009, 18:00
Takie pytanie .Co oznacza ,jeśli monitor komuterowy ma tuner TV .To znaczy ,że mogę do niego podłączyć kabel antenowy i oglądać TV ?

Pingwin
07-08-2009, 13:36
Tak. (limit10znaków)

Q-Jot
19-08-2009, 18:38
Mam problem z routerem .Dostałem dopiero co wczoraj nowego Liveboxa (wcześniej też miałem ,wszystko działało) i jak podłączę kablem Ethernet komputer do pierwszego gniazda (żółte) ,albo konsolę ,to nie działa Internet .Działa tylko w gnieździe drugim ,czerwonym .Zarówno konsola jak i komputer .Wczoraj jeszcze działały obydwa gniazda ,dzisiaj tylko jedno daje Internet ,przy czym lampka miga ,czyli wygląda na sprawne .Ktoś ma pomysł ,dlaczego jedno gniazdo się wysrało i nie daje mi sieci ?

Q-Jot
30-11-2009, 18:27
Laptop nie wykrywa mi sieci Wi-Fi .Czy to w domu (Livebox) ,czy to na uczelni nie pokazuje mi żadnych sieci .Używam tej ikonki od sieci bezprzewodowej ,koło zegara Windowsowskiego .Jestem zielony w tej sprawie ,ale brałem zawsze odśwież listę sieci ,pokazywało jakąś i się łączyło .Teraz nie znajduje żadnej .Mam coś przeinstalować ,albo użyć innego programu ,niż ten z Windy ?Gówno yebane mogłem kupić Maca .

MANDo
30-11-2009, 19:05
1. Możliwe, ale najmniej prawdopodobne że WiFi się zyebało :)
2. Bywa też, że WiFi masz wyłączone "programowo". Poszukaj we właściwościach sieci.
2. Opcja rozwiąż problemy z siecią na pasku, zobacz co Ci pokaże.

Q-Jot
30-11-2009, 19:49
Raczej nie jest wyłączone programowo ,bo kiedyś działało .Miesiąc temu jeszcze działało .Gdy w panelu sterowania wybieram połączenia sieciowe ,to przy połączeniu sieci bezprzewodowej jest napisane oczywiście brak połączenia .Gdy biorę NAPRAW wyskakuje błąd po chwili ,który wskazuje ,że nie można nawiązać połączenia z siecią bezprzewodową .Manager urządzeń nie pokazuje błędu sterownika .Punktu 3 nie wiem jak wykonać .Może znasz jakiś inny program ,za pomocą którego mogę się połączyć do Wi-Fi ?

juve26
30-11-2009, 20:44
Wiesz co, kiedyś przez pół roku miałem taki sam problem. Przeinstalowałem Windowsa, bo musiałem c'nie, i wtedy przestało mi wykrywać jakiekolwiek sieci. Szukałem wszystkiego po internecie, grzebałem w systemie jak tylko się dało, obejrzałem laptopa ze wszystkich stron w poszukiwaniu 'switcha', który by mi wifi włączył i NIC. Potem nagle, parę miechów poźniej, jakoś tak wyszło że nacisnąłem klawisz Fn i F1. I wiesz co się okazało? Że na moim laptopie wifi włącza właśnie taką kombinacją, a nie żadnym systemowym czy hardwareowym switchem. Obczaj, może też masz coś takiego na kompie.

Druga możliwość - wlyź do panelu sterowania -> narzędzia administracyjne -> usługi. Zobacz, czy masz uruchomiona usługę 'konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej' [po angielsku było to jakoś 'windows wireless zero config', czy cuś takiego]. Jak masz wyłączoną, to uruchom ( :mellow: ) i ustaw typ uruchomienia 'automatyczny'.

Trzecia możliwość - we właściwościach sterownika swojej karty upewnij się, że masz rzeczy typu 'channel mode' ustawione na automatic, oraz 'adhoc wireless mode' ustawione na jak największą ilość 'rodzajów' sieci [nie znam dokładnej terminologii, toteż nerdy komputerowe, nie czepiać się mnie!]

Jak nic z powyższych nie zadziała, to pewnie coś innego się zepsuło :mellow:

Q-Jot
30-11-2009, 20:58
:carrot::carrot:Dziękuję juvasku ,jesteś boski żigolo .Zrobiłem kombinacje klawiszy Fn+ F8 na mojej Toshibie i uruchomiłem możliwość drugą (uruchom to zero coś tam) i działa .Podłączyło i znalazło sieć błyskawicznie .Jestem Twoim dłużnikiem .

Q-Jot
19-06-2010, 00:54
Znowu ścierwo się spierdoliło.Problem pojawił się dzisiaj. Łączyłem się dotychczas z Internetem, przez Wi-fi i Livebox. Wszystko git śmigało. Od kilku godzin notorycznie jest zrywane połączenie z siecią wi-fi. Internet działa pół minuty, rozłącza się, po czym pół minuty trwa następne połączenie i tak w kółko. Strony ledwo zdąrzaja mi sie wczytać, nie ma szans na normalne korzystanie z Internetu. Nie wiem co to mogło spowodować- nie mam wirusów, nie ściągam nic, pornusów online tez nie oglądam. Pojawiło się samo z siebie jak to Windows ma w sposobności i nie znam się na komputerach, nie wiem jak to naprawić. Dodam tylko, że na iPhonie połączenie wi-fi śmiga bezbłędnie, czyli problem leży w Notebooku.

Rapek
19-06-2010, 01:38
Znowu ścierwo się spierdoliło.Problem pojawił się dzisiaj. Łączyłem się dotychczas z Internetem, przez Wi-fi i Livebox. Wszystko git śmigało. Od kilku godzin notorycznie jest zrywane połączenie z siecią wi-fi. Internet działa pół minuty, rozłącza się, po czym pół minuty trwa następne połączenie i tak w kółko. Strony ledwo zdąrzaja mi sie wczytać, nie ma szans na normalne korzystanie z Internetu. Nie wiem co to mogło spowodować- nie mam wirusów, nie ściągam nic, pornusów online tez nie oglądam. Pojawiło się samo z siebie jak to Windows ma w sposobności i nie znam się na komputerach, nie wiem jak to naprawić. Dodam tylko, że na iPhonie połączenie wi-fi śmiga bezbłędnie, czyli problem leży w Notebooku.


Możliwe że Livebox "banuje" twoje IP, miałem tak jak robiłem kumplowi kompa. Rozwiązałem to w następujący sposób, że z dołączonego do LiveBox'a modemu USB Wi-Fi oraz płyty instalowałem tak jak jest w instrukcji. Tam krok po kroku, później po tym jak działało z tym padłem, ustawiłem automatyczne łączenie się z siecią przy starcie systemu. Tylko wałek polegał na tym, że jak hibernowałeś kompa to neta nie miałeś i restart szedł bo już sieci nie wykryło a tak to działa do dziś, może i pół środek ale przynajmniej coś.

A czasami karta sieciowa nie jest ustawione, na wielokrotne próby łączenia się z siecią? Jak jutro wbije do kumpla to spróbuje to lepiej opisać.

Q-Jot
19-06-2010, 12:22
Miałem ciągle |Internet z tego pena na wi-fi od Liveboxa, ale 2 tygodnie temu go połamałem i łączenie nim odpada. Był ciągle zainstalowany, wczoraj go odinstalowałem z komputera, myślałem, że pomoże. Te dwa tygodnie łączyłem się przez wi-fi aż do wczoraj. Ja nie wiem jak zrobić te wszystkie ustawienia jak napisałeś, wielokrotne łączenia z siecią etc. Zielony jestem.

Rapek
19-06-2010, 12:32
Tak po 20 napiszę o co tito bo dopiero wtedy będę u kumpla. Muszę spojrzeć jak mu to konfigurowałem...

To ty nie masz tego patyczka? A spróbuj z instrukcji zarejestrować swoje urządzenie w LiveBoxi'e. Wiesz ten guziczek obok resetu, no chyba, że ci nie wyświetla tej sieci...

Z tym wielokrotnym łączeniem to jak sygnał jest słaby, to ten mandzioł próbuje łączyć się do skutku z hostem. IMO lipne rozwiązanie, jeszcze oblukam narzędzia administracyjne w XP, jest tam to samo co w Vista oraz 7.

Oblukaj czy w Narzędzia Administarcyjne-->Usługi masz to włączone na Automatyczne
-Klient DHCP
-Klient DNS
-Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej
-Web Client
-Pomoc TCP/IP NetBIOS [chyba to nie miało jakiegoś znaczenia,ale warto sprawdzić]

Jak coś mi się przypomni to dopisze, jeszcze po necie poszperam.

Q-Jot
19-06-2010, 12:33
Miałem ciągle |Internet z tego pena na wi-fi od Liveboxa, ale 2 tygodnie temu go połamałem i łączenie nim odpada. Był ciągle zainstalowany, wczoraj go odinstalowałem z komputera, myślałem, że pomoże. Te dwa tygodnie łączyłem się przez wi-fi aż do wczoraj. Ja nie wiem jak zrobić te wszystkie ustawienia jak napisałeś, wielokrotne łączenia z siecią etc. Zielony jestem.

Rapek
19-06-2010, 12:41
[/COLOR]Witam!

sam miałem cholerny problem aby skonfigurować swojego laptopa
z tym beznadziejnym urządzeniem zwanym 'Livebox'
ale z drugiej strony po TP, nie można było się spodziewać niczego innego ;)
na necie nie było żadnych info, jak to zrobic, więc poświęciłem trochę nerwów i parę godzin mojego cennego czasu,
żeby to ogarnąć. teraz chciałbym się tym podzielić z wami, żeby wam było łatwiej niż mi :P mam nadzieję, że pomogę.
NO TO DO DZIEŁA!

NA POCZĄTEK KONFIGURACJA 'LIVEBOX'A'.
aby skonfigurować liveboxa potrzebny jest nam komputer,
do którego net jest podpięty LANem lub przez USB.
w przeglądarce wchodzimy na stronę neo: '192.168.1.1'
wyskakuje okno: USER: 'admin'
PASS: 'admin'
przechodzimy do 'SIEĆ BEZPRZEWODOWA'
jeśli jest WYŁĄCZONA, to naturalnie należy ją WŁĄCZYĆ ;)

KONFIGURACJA SIECI BEZPRZEWODOWEJ

SSID: neostrada (domyślnie, choć może się różnić, np. neostrada5b itp.)
KANAŁ: 10 (najlepiej wybrać wielokrotność cyfry 5)
TRYB: zależnie od modelu laptopa/PCta
[można sprawdzić jaki tryb obsługuje nasza karta Wireless:
device manager/network adapters -> prawym klawiszem na kartę sieciową, bezprzewodową -> właściwości -> zaawansowane]

TERAZ NAJWAŻNIEJSZE!
aby Livebox udostepniał net dla naszego komputera,
należy wprowadzić Adres MAC laptopa tudzież PCta ;)
[adres MAC sprawdzamy nastepująco, wchodząc przez wiersz poleceń:
w CMD wpisujemy 'ipconfig/all'
w wierszu 'Wireless LAN adapter Wireless Network Connection'
odczytujemy pozycję 'Physical Adress' [adres fizyczny]
to jest właśnie nasz ADRES MAC]
wracamy do strony Livebox'a, zaznaczamy 'Adres MAC - włącz'
i klikamy 'Edytuj listę filtrów MAC'.
zaznaczamy 'Zezwalaj na dostęp do sieci bezprzewodowej tylko komputerom z listy'
a pod spodem dodajemy wcześniej odczytany ADRES MAC. [w formacie (xx:x:x:x:xx:xx), np. 00:1b:66:de:ba:c3]
upewniamy się, ze MAC został zapisany, po czym wracamy do 'SIECI BEZPRZEWODOWE'

TERAZ ZABEZPIECZENIA:
[po to aby sąsiad nie korzystał z naszego neta, tudzież, żeby nie przeglądał plików na naszym kompie :P]
wybieramy WPA, a następnie klikamy 'KONFIGURACJA WPA'
w rubryce 'HASŁO' wpisujemy dowolnie wybrane przez siebie hasło.
musi mieć ono jednak od 8 do 63 znaków, w tym zarówno cyfry jak i litery [duże litery!]
SZYFROWANIE: TKIP [z dostepnych najtrudniejsze do złamania]
klikamy ZASTOSUJ, po czym restartujemy LIVEBOX'a i to tyle, jeśli chodzi o router ;)

teraz konfiguracja LAPTOPA na którym będzie INTERNET:
sądzę, że większość ma VISTĘ, dlatego opiszę ustawienia na tym systemie.
wchodzimy kolejno:
start/control panel/Network and Sharing Center/
następnie klikamy 'MENAGE WIRELESS NETWORKS’
klikamy na ‘ADD’, a następnie ‘MANUALLY CREATE A NETWORK PROFIL’

NETWORK NAME: neostrada [wpisujemy taką samą wartość jak w SSID przy konfiguracji LIVEBOX’A]
SECURITY TYPE: WPA-Personal
ENCRYPTION TYPE: TKIP
SECURITY KEY: wymyślone przez nas hasło [patrz: ‘TERAZ ZABEZPIECZENIA’]
Zaznaczamy ‘START THIS CONNECTION AUTOMATICALLY’
Klikamy NEXT, następnie łączymy się z INTERNETEM!

BRAWO! JEŚLI OGARNĘLIŚCIE WSZYSTKO I DOTRWALIŚCIE DO KOŃCA,
MOŻECIE CIESZYĆ SIĘ TERAZ BEZPRZEWODOWYM INTERNETEM W KAŻDYM ZAKĄTKU DOMU ;)

Znalazłem takie coś, nie jest to moje!!!

Q-Jot
20-06-2010, 14:59
Nie pisz mi jak skonfigurowac modem, że by wi-fi działało, skoro ewidentnie miałem to zrobione łącząc sie kilka tygodni przez to wi-fi notebookiem, od kiedy mi sie pen z liveboxa połamał. Napisz mi jak problem rozwiązać z ciągłym rozłączaniem.