View Full Version : Router do neostrady z telewizją


HugoPL
02-03-2010, 15:34
Mam liveboxa z neostradą + tv przez łącze internetowe i chciałbym wymienić router od TP na coś lepszego, bo ten cały livebox to badziewie. Ma słaby zasięg i często zrywa połączenie jak jestem podłączony przez Wifi. Do tego wszystkiego ma za mało wejść i zawsze gdy chcę pograć na Xboxie online to muszę odłączać komputer. Problem leży w tym że mam jeszcze tv przez internet od TP i nie wiem jaki mam kupić router, żeby telewizja normalnie działała. Jak ktoś wymieniał liveboxa na coś innego, a ma też neo z tv przez neta to proszę o pomoc.

LowMen
02-03-2010, 17:32
Płacisz 10 zł za "dzierżawienie" liveboxa?

HugoPL
02-03-2010, 17:35
Nie płacę.

bajus
04-03-2010, 15:55
z tego co napisales rozumiem, ze Livebox ma wyjscie/wyjscia na LAN (RJ45)?

jesli tak to zostawilbym TV na Livebox-ie (z niego do TV idzie kabel antenowy, tak?)
NET przerzucic kablem (LAN, RJ45) z Livebox-a na inny router DSL (z WiFi) i z niego udostepniac NET przez WiFi i kable (RJ45)

i voila! :)

HugoPL
04-03-2010, 17:11
z tego co napisales rozumiem, ze Livebox ma wyjscie/wyjscia na LAN (RJ45)?

Tak ma.

jesli tak to zostawilbym TV na Livebox-ie (z niego do TV idzie kabel antenowy, tak?)

Livebox jest podłączony z dekoderem kablem 8P8C, a z dekodera do TV kablem euro.

NET przerzucic kablem (LAN, RJ45) z Livebox-a na inny router DSL (z WiFi) i z niego udostepniac NET przez WiFi i kable (RJ45)


Myślałem nad takim rozwiązaniem, ale bardziej mi zależy na tym aby pozbyć się tego badziewia.
Znalazłem na necie takie coś http://www.draytek.com.au/faq/TPG_IPTV_SETUP/index.htm tylko nie wiem jak to się ma do videostrady, ale jak by tv działała z tego routera po ustawieniu takim jak w tym opisie, to bym się zdecydował na ten router, chociaż nie ma wifi.

bajus
05-03-2010, 16:53
Myślałem nad takim rozwiązaniem, ale bardziej mi zależy na tym aby pozbyć się tego badziewia.
Znalazłem na necie takie coś http://www.draytek.com.au/faq/TPG_IPTV_SETUP/index.htm tylko nie wiem jak to się ma do videostrady, ale jak by tv działała z tego routera po ustawieniu takim jak w tym opisie, to bym się zdecydował na ten router, chociaż nie ma wifi.

od tej bajki nie mam pojecia jak to zrobic.. moze trzeba poszukac na forach zwiazanych z RTV/elektronika, itp.

swoja droga, ja bym poszedl rozwiazanie z Livebox-em i router-em z WiFi niz kombinowanie z "niewiadomo czym" bez WiFi ;) nawet jesli WiFi ma byc tylko czasem uzywane (a jak pojawi sie potrzeba jego czestszego wykorzystania, wtedy znow pojawi sie problem z dorzuceniem Access Point-a)

HugoPL
05-03-2010, 21:44
Wychodzi na to, że jednak będę musiał zrobić tak jak napisałeś. Szukałem na innych forach informacji i prawie nic nie znalazłem.

HugoPL
06-03-2010, 16:01
Chyba jednak zdecyduję się na ten router http://emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C0190212

bajus
09-03-2010, 13:49
Chyba jednak zdecyduję się na ten router http://emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C0190212
hmmm, ale ten tez jest bez TV?

HugoPL
09-03-2010, 17:19
Od kiedy to router ma TV? Nie spotkałem się jeszcze z takim routerem.

bajus
09-03-2010, 20:27
no... nie tyle, ze TV co router dziala na zasadzie jak Livebox o czym pisales wczesniej ("Livebox jest podłączony z dekoderem kablem 8P8C, a z dekodera do TV kablem euro.", w sensie, ze model ktory zastapi calkowicie Livebox-a bez kombinowania z dodatkowym, drugim urzadzeniem)

HugoPL
09-03-2010, 20:47
Tak czytałem, że na tym routerze ludzie odpalali videostrade i wszytko działało bez zarzutów. Nawet przykład podałem w linku kilka postów wyżej że się da. Mi się dzisaj niestety nie udało tego zrobić, choć wszytko ustawiłem tak jak jest napisane na tej stronie. Znalazłem jeszcze taki opis, ale jest to konfiguracja z innego routera.

1.logujemy sie przez stronę do routera.
2.wchodzimy w zakładkę Internet -> Wan Setup.
3.Klikamy na przycisk Add.
Trzeba dodać 4 interfejsy (I to neostrada a II-IV videostrada)

I interfejs
4.Wpisujemy:
VPI: 0
VCI:35
Service category:UBR Without PCR
5.Klikamy na Next.
6.Na kolejnej stronie wybieramy.
PPP over ATM (PPPoA)
i Encapsulation mode:VC/MUX
7.Znów Next i na kolejnej stronie wpisujemy usera i hasło od neostrady. Można też ustawić
Authentication method:na Auto lub CHAP
8. Next na kolejnej stronie możemy wpisać nazwę usługi.
9. Next
10. Apply

Powtarzając krok od 3 do 10 musimy dodać jeszcze 3 interfejsy.

II.interfejs różni się os I parametrami:
VPI:8
VCI:38
Service category:NRT_VBR
Peak cell rate:302 (cells/s)
Sustainable cell rate:75(cells/s)
Maximum burst size:75(cells)
W 6 kroku musimy wybrać Bridging
Encapsulation mode: LLC/SNAP-BRIDGING
III. interfejs
VPI:8
VCI:39
Service category:CBR
Peak cell rate:75 (cells/s)
W 6 kroku musimy wybrać Bridging
Encapsulation mode: LLC/SNAP-BRIDGING

IV. interfejs
VPI:8
VCI:51
Service category:CBR
Peak cell rate:141 (cells/s)
W 6 kroku musimy wybrać Bridging
Encapsulation mode: LLC/SNAP-BRIDGING

W liveboxie jest jeszcze jeden interfejs ale u mnie chodzi przy tych 4.

Teraz trzeba przekierować ruch na wybrany port ethernetowy.
1.LAN->Mapped Interfaces
2.Add
Wpisujemy nazwę w polu Group name:
zaznaczamy wybrany port z listy Available interfaces: (przykładowo ENET4)
i klikamy na przycisk ze strzałką -> aby przenieść dany port na listę Grouped interfaces:
na tą listę oprócz wybranego portu ethernetowego musimy przenieść 3 interfejsy od II do IV

Po takiej konfiguracji set top box podpinamy pod port 4.
Na portach od 1 do 3 mamy zwykłą neostradę.

Wszytko jest niby tutaj opisane i wiem gdzie to wpisać, tylko problem jest w tym, że nie wiem jak przekierować ruch na wybrany port ethernetowy w moim Darytku.

A jeśli chodzi o liveboxa to sam nie wiem czy da się zrobic taka jak ty pisałeś, ponieważ livebox ma wejście na R11 i jest też drugie wyjście, ale obok napisane jest PHONE. Więc nie wiem czy da się podłączyć liveboxa z Draytkiem, będę musiał spróbować w ostateczności.

HugoPL
10-03-2010, 11:37
Temat do zamknięcia, udało mi się to zrobić. Jak ktoś potrzebuje instrukcji to pisać na priv, albo w tym temacie jak moderatorzy zostawią otwarty. :D

bajus
10-03-2010, 11:50
konczac temat, dorzuce ostatnie 2 gr - teraz po przeczytaniu tutoriala konfiguracji juz wszystko jasne :) wczesniej myslalem, ze Livebox ma jakies specyficzne wyjscie/wejscie do dekodera, przez co nie da sie go zastapic zwyklym routerem

...a moze jednak cos ma, podobnie jak ten pokazany przez Ciebie router, a ja nadal jestem pogubiony :moron: ;)

no nic. koniec. najwazniejsze, ze udalo sie zrobic to co bylo potrzebne! :)

EOT

HugoPL
10-03-2010, 16:48
Nie, nie livebox jest połączony z dekoderem za pomocą kabla RJ45. Ale już nieważne, koniec tematu.