Xbox Online Center Forum

Xbox Online Center Forum (http://forum.onlinecenter.pl/index.php)
-   PlayStation Network Gaming (http://forum.onlinecenter.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!! (http://forum.onlinecenter.pl/showthread.php?t=292)

Roki 09-05-2005 13:47

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Z moim problemem najpierw zwrocilem sie na forum PSX EXTREME, ale nie rozwiazalem jeszcze calkowicie mojego problemu, wiec pisze to tu:

Konsole podlaczylem bezposrednio kablem do modemu - internet mam w TV kablowej. Na poczatku nic nie dzialalo. Jak recznie wprowadzilem dane, to udalo sie - jest sygnal i widzi internet konsola. Ale problem pojawia sie przy analizie DNS pojawia sie blad :

Error DNAS -612 - znaczy to: Firewall lub sieć jest z zamkniętymi portami.

Nie wiem co mam teraz zrobic Konsola jest podlaczona bezposrednio do modemu, wiec sam odblokowac nic nie moge. Co radzisie????

Na poprzednim forum otrzymalem takie odpowiedzi:
Cytat:

DNAS -612 to bardzo uniwersalny blad i pojawia sie w roznych przypadkach.

Nie musisz czasem podać MACa NA dostawcy netu?
Cytat:

Dzwonisz do dostawcy i mowisz ze ma wprowadzic taki a taki MAC, nie mowisz mowic ze chodzi o konsole, to widniec ma jakos zwykla karta sieciowa.
Jestem prawie pewien ze chodzi tutaj o maca, bo zwykle w kablowkach jest cos takiego wymagane
Jak bedziesz mial problem www.onlinecenter.pl
Dzwonilem do kablowki i powiedzieli mi ze moge miec podlaczone tylko jedno urzadzenie i ze nie moga mi zarejetrowac tego MACa konsoli. Powiedzieli ze jesli na 4 godziny odlacze modem z pradu i od sieci (tak 4 h !!!!!!) to po tym zmieni sie MAC i ze MOZE bede mogl grac na konsoli - i tak samo bedzie jak pozniej bede chcial miec znowu internet w komputerze - na 4 h odlaczyc i czekac.

Ale tak jest w przypadku gdy kabel od konsoli lacze bezposrednio z komputerem, a czy tak samo bedzie jak podlacze go przez karte sieciowa i dam w Windowsie XP "udostepnianie polaczenia"

Ale sie wscieklem :?:

wrog 09-05-2005 14:38

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Witaj :)
Musisz zrobic tak. Spisujesz MACa Network Adaptora (trojkat w menu PS2 Slim, inne sposoby opisane w FAQ) i podajesz go dostawcy NETu zeby podmienil za ten, ktory teraz jest u nich. Konsola wtedy pojdzie, ale nie zadziala net w kompie. Trzeba wiec zmienic MACa sieciowki w PC na taki sam jaki ma twoj NA. Wada? Komp i konsola nie moga chodzic jednoczesnie. Jak zmienic MACa w PC masz opisane w artykuly>Konfiguracje przy sposobie dla Aster.

Roki 09-05-2005 15:02

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Sorry, ale nie za bardzo rozumiem.

1. Musze jeszcze raz zadzwonic do kablowki (do tych debili :neutral: ) i powiedziec im by zamienili moj numer MAC, na ten z konsoli :?: Bo oni mi cos mowili, ze jak odlacze modem od napiecia i od komputera (na 4 godziny) i pozniej podlacze do konsoli, to on sam zmieni MAC na konsole :?
2. Czyli jak rozumiem w moim wypadku nie musze kupowac karty sieciowej i wystarczy mi sam modem zewnetrzny z kablowki. Konsola widzi lacze, ale gubi sie na DNAS.
3. Jak rozumiem bede musial zmienic MACa mojego modemu... w komputerze :?: W Waszym opisie jest podane ze we Wlasciwosciach w Polaczeniach sieciowych:
Cytat:

Klikamy na Konfiguruj, wchodzimy w zakładkę Zaawansowane, zaznaczamy Adres sieciowy i w polu Wartość wpisujemy zapisany wcześniej numer.
Tylko jak ja daje u siebie Wlasciwosci to mam tylko cos takiego:
http://www.roki52.webpark.pl/netps2.jpg

Co mam dokladnie teraz zrobic :?:

tOmO 09-05-2005 15:44

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
A ja wiem, a ja wiem!!! Do modemu masz podłączony komputer (tak powinno być), a do router'a konsole (piszesz że bezpośrednio), kabel musi być nieskrosowany, czyli oryginalny te co był z NA. Teraz najważniejsze, uważaj bo trzeba dużej precyzji, ostrożnym ruchem prawej ręki odłącz kabel, którym łączysz modem z kompem. Następnie odłącz zasilanie modemu (jak masz na nim jakieś lampki to zgasną). Teraz podłącz kablem (tym co był z NA) konsole do modemu, teraz zasilanie do modemu...
... i włączasz test w NAD (network access disc), lampki święcą się na zielono, wchodzisz na CS itd.
I pamiętaj to działa tylko z prawą ręką. Abyś miał spowrotem neta w kompie musisz zrobić to samo tylko zamiast konsoli podłączasz kompa do modemu. Gdy grasz na PS2 przez neta to komp nie może być podłączony.
Ufff, miałem taki sam problem;)

tOmO 09-05-2005 15:47

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
A i bym zapomniał. Ten sposób sprawdziłem tylko w chello (od UPC), ale powinien działać i u ciebie.

Roki 09-05-2005 16:05

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Cytat:

Napisał tOmO
A ja wiem, a ja wiem!!! Do modemu masz podłączony komputer (tak powinno być), a do router'a konsole (piszesz że bezpośrednio), kabel musi być nieskrosowany, czyli oryginalny te co był z NA.

Jak to podlaczony do routera :?: Z modemu mam wyprowadzenie do PC i jest w nim jeszcze miejsce na dodatkowy kabel i tam wlasnie - do modemu - rowniez podlaczam kabel od konsoli. A nie moze byc kabel skrosowany, bo ja taki mam - kupilem wczoraj 13 metrow :!: - konsola widzi internet, wiec kabel chyba jest dobry, a blad wyskakuje przy DNAS. Mam PS2 SLIM wiec tego kabla nieskrosowanego nie mam, a moje lacze ustawialem programem z Burnouta 3 - i dobrze sie chyba ustawilo, bo lacze jest, tylko DNAS nie chce przejsc.

Zrobilem jak mowiles, ale nie dziala :sad: Jak rano dzwonilem do kablowki, to gostek mowil cos podobnego jak ty, ale on mowil ze po odlaczeniu modemu nalezy odczekac 4h na utracenie MAC modemu (a moze PC) i dopiero podlaczyc konsole. Pozniej by byl net w PC, to znow odlaczyc i znow czekac 4 h - to smieszne :!:

Nawet jak mam razem podlaczone PS2 i PC, to widzi lacze w PS2, tylko ten DNAS zawodzi - jak odlaczy sie PC to tez :x

InSiDe 09-05-2005 16:30

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
. Hymmm, a napewno ten drugi port w Twoim modemie kablowym jest też LAN? A jeśli tak, to napewno też jest udostępniany?
. Dziwnym też jest, że konsola "widzi internet" po podłączeniu jej do modemu kablem skrzyżowanym. Jak sprawdziłeś to widzenie internetu?

. Rady "redaktora" były raczej żartem. Powiedział Ci dokładnie to samo, co usłyszałeś od swojego operatora. Z tą różnicą, że operator będąc facetem cokolwiek kompetentnym powiedział Ci, że mniej więcej 4 godziny bezczynności potrzebuje Twoj modem żeby zrzucić przechowywany w pamięci adres MAC i rozpocząć procedurę ponownej identyfikacji urządzenia chcącego połączyć sie z siecią.
. Znaczy to mniej więcej tyle, że przed upływem 4 godzin Twój modem będzie pozwalał łączyć się z siecią internet tylko i wyłącznie Twojemu komputerowi. Po tym czasie nastepuje "reset ustawień" i do sieci będzie mógł się podłaczyć pierwszy podłączony do modemu sprzęt. Jeśli będzie to konsola, to ona będzie mogła. Za to Twój komputer już nie.

. To samo w sobie powinno być już argumentem do zastanowienia się nad zakupem routera (sensowniejsze) albo zastanowieniem nad współdzieleniem łącza internetowego za pomocą Windowsa (mniej).

c1n3k 09-05-2005 16:49

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Zrob tak. Spisz adres MAC swojej konsoli i zmien numer MAC karty sieciowej w PC na taki sam jak w PS2. Teraz odlacz modem na te 4 godziny od pradu zeby stracil adres MAC i polacz sie przez PS2 do internetu. Powinno zadzialac. Pamietaj ze nie mozesz miec jednoczesnie podlaczonego do modemu ps2 i pc. Pozniej zeby polaczyc sie przez PC do neta to odlaczasz PS2 od modemu i podlaczasz PC. Uff troche to zamotalem ale mam nadzieje ze rozumiesz :P

wrog 09-05-2005 17:27

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Drogi "uzytkowniku" Inside. Nie wzialem jedynie pod uwage tego, ze w jego sieci MAC sam sie zresetuje (nie musi go podawac dostawcy). Reszta jak najbardziej sie sprawdzi. Chyba tylko taki "muzk" jak ty by po kazdej sesji z konsola czekal 4 godz. zeby podlaczyc PC. Poza tym metoda opisana przeze mnie nie wiaze sie z kolejnymi kosztami...

Nie zwracaj mi uwagi jesli nie masz racji albo nie rozpisuj sie na mnostwo znakow, nie wnoszac nic nowego do tematu, wprowadzajac tylko zamet.

Roki 09-05-2005 17:33

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Nie znam sie dokladnie na tym: co to jest router - ile kosztuje itp :?:
Czy jesli zakupie karte sieciowa i dam udostepnianie, to czy lacze mi pojdzie :?:

A dzialanie lacza sprawdzalem za pomoca programu dolaczonego do Burnout 3 oraz w samej grze: przechodzi przez proces laczenia i dochodzi do DNAS i wyskakuje blad -612 :sad:

Jaki dokladnie ma byc przewod: skrosowany, czy nie skrosowany - jaka jest pomiedzy nimi roznica :?:

A myslalem na poczatku, ze podlaczenie bedzie takie proste :?:

Cytat:

Napisał wrog
Drogi "uzytkowniku" Inside. Nie wzialem jedynie pod uwage tego, ze w jego sieci MAC sam sie zresetuje (nie musi go podawac dostawcy). Reszta jak najbardziej sie sprawdzi. Chyba tylko taki "muzk" jak ty by po kazdej sesji z konsola czekal 4 godz. zeby podlaczyc PC. Poza tym metoda opisana przeze mnie nie wiaze sie z kolejnymi kosztami...

Czyli jak dokladnie mam to teraz po podlaczac - bo juz sie sam powoli w tym placze.

wrog 09-05-2005 17:43

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Poczekaj te 4 godz. zeby MAC sie zresetowal. Skrosowany czy nie skrosowany. Normalnie w wiekszosci przypadkow powinien byc nie skrosowany, ale ktos juz mi mowil, ze u niego dzialaly oba. Podlacz tym samym co PC. Wloz NAD, a jak nie masz to B3. Ustawienia konsoli daj na auto. Sprobuj przejsc test i polaczyc sie z serwem CS czy gry. Nie poszlo? Dawaj ustawienia reczne. DNSy do wpisania znajdziesz w PC Uruchom>cmd>ipconfig /all .

MACa sieciowki PC mozesz zmienic w System>Menedzer urzadzen>sieciowka>wlasciwosci>zaawansowane

Roki 09-05-2005 19:01

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
OK. zrobie tak jak piszesz.

Cytat:

Napisał wrog
MACa sieciowki PC mozesz zmienic w System>Menedzer urzadzen>sieciowka>wlasciwosci>zaawansowane

A po co mam cokolwiek zmieniac w PC, skoro podczas gry na konsoli modem musi byc odlaczony od PC :?:

Ale wydaje mi to sie troche glupie - czekac 4 godziny by grac, a po skonczonej zabawie kolejne 4 by laczyc sie z internetem. Czy aby na pewno nie ma szybszego sposobu :?:

Devil_2k 09-05-2005 19:17

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
LoLku :P jak zmienisz adres MAC pc na taki sam jak konsoli to nie będziesz musiał czekać po odłaczeniu konsoli aby korzystać z ineternetu, ponieważ komputer i konsola będą przez Twój modem wykrywane jako jedno i to samo urządzenie (ten sam adres MAC) ;-)

Roki 09-05-2005 19:30

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
No, wreszcie ktos powiedzial cos bardziej dla mnie jasnego... ze jednak da sie grac w miare szybko :)

Cytat:

MACa sieciowki PC mozesz zmienic w System>Menedzer urzadzen>sieciowka>wlasciwosci>zaawansowane
Nadal nie wiem gdzie w PC zmienic ta wartosc. Jak otwieram, to co powyzej to dochodze do czegos takiego:
http://www.roki52.webpark.pl/netps22.jpg

I gdzie tu wpisac MACa konsoli :?:

Devil_2k 09-05-2005 19:35

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Powinieneś mieć taką pozycję jak Network Adress - a , że nie masz to inna sprawa... (jaką masz sieciówkę w pc ? )

c1n3k 09-05-2005 21:01

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Czy mi sie tylko zdaje czy ten modem ktory masz jest podlaczany do PC przez USB?!

Roki 09-05-2005 22:26

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
TAK, przez USB :!: I jak teraz wprowadzic numer MAC :?:
Od modemu do PC wchodzi przez USB, a od modemu do PS2 wchodzi juz na koncowki RJ.

c1n3k 10-05-2005 14:25

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
To zrob tak. Podlacz PC do modemu przez RJ45 i w karcie sieciowej zmien MACa na takiego jaki jest w PS2. Poczekaj te 4 godziny i sproboj sie polaczyc.

Albo sproboj udostepnic polaczenie przez PC (na OC jest poradnik jak to zrobic).

Roki 10-05-2005 14:40

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Cytat:

Napisał c1n3k
To zrob tak. Podlacz PC do modemu przez RJ45 i w karcie sieciowej zmien MACa na takiego jaki jest w PS2. Poczekaj te 4 godziny i sproboj sie polaczyc.

Albo sproboj udostepnic polaczenie przez PC (na OC jest poradnik jak to zrobic).

Czyli musze dokupic karte sieciowa i probowac cos dalej, bo bez niej sie nie da :?:

wrog 10-05-2005 14:46

Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!
 
Najpierw mozesz sprawdzic czy konsola pojdzie bez problemow na twoim laczu. Odlacz kompa na noc czy cos zeby MAC sie zresetowal i sprobuj zagrac online na PS2.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:06.

Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.