Xbox Online Center Forum

Xbox Online Center Forum (http://forum.onlinecenter.pl/index.php)
-   PlayStation Network Gaming (http://forum.onlinecenter.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Konfiguracje (http://forum.onlinecenter.pl/showthread.php?t=687)

wrog 06-01-2006 16:40

Konfiguracje
 
Udostępnianie przez PC

Przy udostępnianiu połączenia przez komputer należy połączyć Network Adaptor kablem skrosowanym z kartą sieciową (kabel inny niż ten dołączany do zestawu). Wszystkie poniższe opisy dotyczą Windowsa XP Professional. Jeśli szukasz ustawień komputera, musisz pod Windowsem wpisać „ipconfig /all” z linii komend (Start>Uruchom>cmd>ipconfig/all).

http://onlinecenter.pl/Konfiguracje/1.jpg

SDI
Karta sieciowa w PC (Panel sterowania>Połączenia sieciowe>Połączenie lokalne> Właściwości> Właściwości TCP/IP):
  • Adres IP: 192.168.0.1
  • Maska podsieci: 255.255.255.0
W opcjach połączenia internetowego wchodzimy w zakładkę Zaawansowane i w Udostępnianiu połączenia internetowego zaznaczamy pierwszą oraz trzecią opcję.

PlayStation 2:
Należy wszędzie wybierać ustawienia automatyczne.

W innych łączach typu SDI istnieje możliwość, że ustawienia automatyczne nie zadziałają. Wtedy wystarczy je wprowadzić ręcznie.

Neostrada USB z modemem THOMSON SpeedTouch
Karta sieciowa w PC (Panel sterowania>Połączenia sieciowe>Połączenie lokalne> Właściwości> Właściwości TCP/IP):
  • Adres IP: 192.168.0.1
  • Maska podsieci: 255.255.255.0
  • Brama domyślna: 192.168.0.1
  • Preferowany serwer DNS: 194.204.152.34
  • Alternatywny DNS: 217.98.63.164
W opcjach połączenia internetowego wchodzimy w zakładkę Zaawansowane i w Udostępnianiu połączenia internetowego zaznaczamy wszystkie opcje.

PlayStation2
Wybieramy wszędzie ustawienia manualne i wpisujemy następujące dane:
  • IP: 192.168.0.2
  • Netmask: 255.255.255.0
  • Gateway: 192.168.0.1
  • Primary DNS: 194.204.152.34
  • Secondary DNS: 217.98.63.164

Neostrada USB z modemem SAGEM F@ast
Karta sieciowa w PC (Panel sterowania>Połączenia sieciowe>Połączenie lokalne> Właściwości> Właściwości TCP/IP):
  • Adres IP: 192.168.0.1
  • Maska podsieci: 255.255.255.0
Pozostałe pola pozostają puste. W opcjach połączenia internetowego wchodzimy w zakładkę Zaawansowane i w Udostępnianiu połączenia internetowego zaznaczamy wszystkie opcje.

PlayStation2
  • IP - wybieramy Auto
  • PPPoE - No
  • DHCP - No
Wpisujemy teraz następujace dane:
  • IP: 192.168.0.2
  • Netmask: 255.255.255.0
  • Geteway: 192.168.0.1
Przy pytaniu o DNSy naciskasz No i ustawiasz:
  • Primary DNS: 192.168.0.1
  • Secondary DNS: 192.168.0.1

Aster, Chello
Konsolę podłączamy bezpośrednio kablem skrosowanym do modemu USB. Po chwili na komputerze powinien wyskoczyć komunikat z podanym adresem MAC Network Adaptora - zapisz go (inne sposoby jego uzyskania). Teraz wchodzimy w Panel Sterowania, Połączenia sieciowe, wybieramy kartę sieciową i otwieramy jej właściwości. Klikamy na Konfiguruj, wchodzimy w zakładkę Zaawansowane, zaznaczamy Adres sieciowy i w polu Wartość wpisujemy zapisany wcześniej numer.
Jeśli wszystko dobrze wykonaliśmy, musimy zalogować się na stronę operatora (www.aster.pl, www.chello.pl), gdzie możemy zmieniać ustawienia sieci, poczty e-mail itd., ponieważ inaczej nie będzie nam działał Internet na komputerze. W opcjach wybieramy inny PC lub dodatkowy (ale tylko tak, aby działały na zmianę).
W konsoli wystarczy zaznaczyć ustawienia automatyczne.

Są to najczęściej spotykane sposoby podłączenia PS2 do sieci przy pomocy komputera. Jeśli Twoje łącze przypomina jedno z wymienionych, to sposób skonfigurowania powinien
pasować.

Gdzie to wszystko znaleźć?
http://onlinecenter.pl/Konfiguracje/2m.jpghttp://onlinecenter.pl/Konfiguracje/3m.jpg
http://onlinecenter.pl/Konfiguracje/4m.jpghttp://onlinecenter.pl/Konfiguracje/5m.jpg

Bezpośrednie podłączenie

Przy bezpośrednim podłączeniu do modemu/routera wystarczy w konsoli podczas konfiguracji zaznaczać ustawienia automatyczne. Jeśli jednak wystąpi jakiś błąd (spowodowany brakiem DHCP w sieci) należy ręcznie wprowadzić swoje dane. Taki sposób podpięcia działa z Neostradą (modemy Ethernetowe), łączem w sieciach LAN. Trzeba pamiętać, że w sieciach LAN najczęściej wymagane jest podanie dostawcy Internetu adresu MAC Network Adaptora. Opis jak go uzyskać znajdziecie tutaj.

Podłączenie bezpośrednio do modemu
http://onlinecenter.pl/Konfiguracje/6.jpg

Podłączenie przez router
http://onlinecenter.pl/Konfiguracje/7.jpg


Autor: wrog
Opracowanie metod: wrog (SDI, Neostrada USB), Specs (Neostrada USB), Krzyk (Aster, Chello)

Miodek-PS 08-01-2006 02:35

Konfiguracje
 
Dzięki-ładny opis :).

clumzy 08-01-2006 22:18

Konfiguracje
 
wrogu nawróciłeś się z nowym rokiem... :wink:

Myszok 09-01-2006 20:06

Konfiguracje
 
NIezła robotoa, że Ci się chciało to wszystko uporządkować w jedną kupę :-)

wrog 09-01-2006 22:50

Konfiguracje
 
Wszystkie stare teksty z OC mam nadal u siebie, wkleić nie było ciężko :)

Dark Seth 28-01-2006 13:10

Konfiguracje
 
A co powinienem zrobić jeśli nie mam Sieci LAN lub szybkiego internetu w Połączeniach sieciowych (sterowniki do karty sieciowej są zainstalowane). Jak dodać takie połączenia?

wrog 28-01-2006 14:18

Konfiguracje
 
Przeinstaluj kartę sieciową albo podłącz do innego gniazda na płycie głównej. Sprawdź w Menedźerze urządzeń czy coś tam pokazuje (Start>prawym na Mój Komputer>Właściwości > Sprzęt > Menedżer urządzeń).

Dark Seth 28-01-2006 15:22

Konfiguracje
 
Ale czy po zainstalowaniu karty sieciowej odrazu się tam coś pokazuje? Bo już to zrobiłem. Spróbuje w inne gniazdo. A może mam jakąś niedobrą kartę (Desk Link ISDN PCI od iTec)?

wrog 28-01-2006 16:03

Konfiguracje
 
Zaraz po włożeniu i wykryciu przez kompa, karta powinna się pokazać w Połączeniach sieciowych.

Dark Seth 28-01-2006 17:19

Konfiguracje
 
Niestety nic takiego się nie dzieje. Nie można tego jakoś skonfigurować ręcznie?

Sokoov 28-01-2006 19:18

Konfiguracje
 
Jeśli łącze Network Adaptor bezpośrednio z PC a nie mam Windows XP Professional tylko Home Edition to jak mam to zrobić?

snakemaycry 28-01-2006 20:03

Konfiguracje
 
Cytat:

Napisał Sokoov
Jeśli łącze Network Adaptor bezpośrednio z PC a nie mam Windows XP Professional tylko Home Edition to jak mam to zrobić?

Tak samo ? :570:

wrog 29-01-2006 00:48

Konfiguracje
 
Cytat:

Niestety nic takiego się nie dzieje. Nie można tego jakoś skonfigurować ręcznie?
Jeśli nic nie pokazuje w Menedżerze urządzeń, to bardzo pradopodobne, że jest coś nie tak z sieciówką. Kup nową (20-30zł) albo pożycz i będzie po problemie.

specs 29-01-2006 03:37

Konfiguracje
 
dziekuje wrog, nie wiedzialem ze potrafie byc jakims wynalazca lol
:573:

Dark Seth 29-01-2006 09:30

Konfiguracje
 
Kartę widać w menedzeże ale nic się nie pokazuje w panelu sterowania w połączeniach sieciowych.

Sokoov 29-01-2006 10:23

Konfiguracje
 
Przy teście DNAS wyskakuje mi Error 402. Co mam zrobić?

szuja 29-01-2006 10:36

Konfiguracje
 
czyli masz modchip...musisz go wylaczyc...
nie napisze jak bo podobno jest to zabronione...
przeszukaj forum a znajdziesz jak go wylaczyc...podpowiem cos z przyciskiem reset....

Sokoov 29-01-2006 11:32

Konfiguracje
 
Dzięki.

wrog 29-01-2006 13:20

Konfiguracje
 
To naprawdę nie wiem, co ty masz tam pomotane ze sprzętem.

Sokoov 29-01-2006 17:41

Konfiguracje
 
W końcu podłączyłem ten Network Adaptor i dzięki wszystkim za pomoc. Ale ja nie otym. Włanczam sobie Hardware online arena który był na płycie z NADem i gdy wchodzę w opcję online wyskakuje mi Error 603. Co mam robic? W innych grach jest wszytko OK np. Ratchet & Clank 3, Star Wars: Battlefront 2. Proszę o odpowiedź i jeszcze raz wszystkim dziękuje.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:34.

Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.