Xbox Online Center Forum

Xbox Online Center Forum (http://forum.onlinecenter.pl/index.php)
-   Xbox Live (http://forum.onlinecenter.pl/forumdisplay.php?f=47)
-   -   Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj! (http://forum.onlinecenter.pl/showthread.php?t=5067)

Kropek 09-07-2009 05:37

Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Witam, z tego, co wiem, to wielu ludzi się skarży na brak możliwości uzyskania nata na Otwarty na połączeniu 360+livebox.

Odkryłem rozwiązanie i okazuje się, że nie wystarczy otworzyć tylko TCP i UDP portów 88 i 3074, jak mówi Microsoft.

Najpierw trzeba ustawić static ip dla Xboxa. Robimy to tak:
1. Wchodzimy w konfigurację sieci na klocku.
2. Wchodzimy w ustawienia ip.
3. Ustawiamy klockowi ip od 192.168.1.11-50, z tego, co wiem, to Livebox tylko takie akceptuje.
4. Maska podsieci: 255.255.255.0
5. Bramą jest ip naszego liveboxa, zwykle 192.168.1.1 (nie spotkałem się z innym).
6. Wchodzimy w ustawienia serwerów DNS.
7. Podstawowy DNS to 192.168.1.1, alternatywny to 0.0.0.0 (można to sprawdzić wchodząc w ustawienia liveboxa->konfiguracja LAN i DHCP)
Teraz powinniśmy przetestować połączenie, jeśli konsola wykryje nat na Strict lub moderate to jest dobrze (u mnie po drodze też tak było).

Teraz ustawiamy porty w livebox:
1. Wchodzimy w zakładkę "Serwery LAN"
2. Dajemy "Dodaj"
3. Potrzebne otwarte porty to: 53, 80, 88, 2074, 3074 i 3330, zarówno TCP jak i UDP. Najpierw ustawmy porty TCP:
-wpisujemy nazwę np. Live 1
-Dostęp: tak
-Protokół: TCP
-Port od: 53 Port do: 3330
-Adres ip: tutaj wpisujemy IP klocka, które mu nastawiliśmy przy konfiguracji sieci.
Teraz ok, potem nacisnąć "Później"
4. To samo robimy z UDP, tym razem jednak zapisując ustawienia.
5. Gotowe! Wystarczy teraz przetestować połączenie. Powinno być open. Jeśli nie, sprawdzić wszystko 2,3 razy. Na 100% powinno działać. Można jeszcze wyłączyć firewalla na routerze (menu zaawansowane->kontrola dostępu->zasady->wyłącz zaporę).

I to jest jedyny mi znany sposób na uzyskanie open NAT na Liveboxie.
Jeśli można, niech to zostanie dodane na poradnik na stronie głównej OC. Mam nadzieję, że komuś to pomoże ;)

mk00h 23-03-2011 11:26

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Przecież to jest bajka z tymi portami, ja otwierałem zamykałem i różne rzeczy próbowałem a net chodzi tak samo (czyli super) a ten pasek na xboxie i tak cały zielony nie będzie, przynajmniej nie spotkałem się z tym.

acePL 23-03-2011 12:24

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Mi np. pomaga w Gow2. Gdy nie miałem odblokowanych portów to bardzo długo szukało mi meczy i nigdy nie dostawałem hosta. Gdy sobie odblokowałem porty to przeciwników szuka mi szybko i często dostaje hosta. Więc coś w tym musi być.

R4ZOR 23-03-2011 19:46

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Cytat:

Napisał mk00h (Post 181289)
Przecież to jest bajka z tymi portami, ja otwierałem zamykałem i różne rzeczy próbowałem a net chodzi tak samo (czyli super) a ten pasek na xboxie i tak cały zielony nie będzie, przynajmniej nie spotkałem się z tym.

Jak to nie spotkałeś się z tym? Żeby mieć zielony pasek wystarczy mieć otwarty NAT, co nie jest trudne (zdecydowana większość graczy na X360 ma otwarty). Net może i chodzi super, bo NAT nie ma na to wpływu. Jedyne na co ma wpływ, to możliwość łączenia ciebie z innymi graczami, co może przeszkadzać w dołączaniu do grupy/gier itp. Żeby temu zaradzić, trzeba najpierw ustawić statyczny IP, potem albo odblokować te porty o których napisano wyżej, albo wstawić IP Xboxa do DMZ (wystawić go przed firewalla) co automatycznie odblokuje wszystkie porty i NAT na 100% będzie otwarty.

mk00h 23-03-2011 20:01

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
No właśnie z graniem też nie mam problemu a mam pasek do połowy, z resztą nie ma co kombinować u mnie jest ok ;)

R4ZOR 23-03-2011 20:05

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Jest OK, ale może być dużo lepiej. Szczególnie widoczne jest to w grach korzystających z technologii P2P (Halo, COD, GoW), gdyż przez to, że ma się ograniczone możliwości łączenia z innymi użytkownikami, grze jest o wiele ciężej znaleźć mecz, w którym będziemy mieć dobre połączenie. Na hosta też nie ma co liczyć, obojętnie jaki upload/download mamy...

mk00h 23-03-2011 20:08

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Pewnie masz rację ;)

OCC Senior 23-08-2011 18:32

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
nie znalazlem odpowiedniego tematu wiec jesli sie powtarzam to wybaczcie:

mam netie po kablu. z sobie wiadomych przyczyn chce zmienic na internet play (modem + router).
moje pytanie brzmi. czy ktos z Was gra na "necie z komorki"? jakie sa pingi i czy na tyle male aby nie bylo lagow?

Snake 23-08-2011 18:49

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Mój kumpel ma tak i czasami ledwo go łączy z Xbox Live.

Assassin 23-08-2011 19:35

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Ja mam w play i w CS ping waha się pomiędzy 70-100, w codzie mw2 3 kreski zawsze, ogólnie mi wystarcza.

chrono87 23-08-2011 19:40

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
Akurat używam internet z PLAY, bo czekam na zmiane dostawcy i teraz mam ping :
http://imageshack.us/f/97/beztytuuhpts.png/
Zważywszy na fakt, że wynik nie jest zły, to jeśli masz lepszy zasięg to może pograsz w miare komfortowo.
Ja bym brał net z T-Mobile/Ery do gier.

OCC Senior 23-08-2011 20:04

Odp: Problem z NATem na Livebox? Zajrzyj tutaj!
 
94 ms to wiecznosc. teraz na kablu mam
http://img163.imageshack.us/img163/7681/nowy1io.jpg

Uploaded with ImageShack.us


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:27.

Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.