![]() |
|
Zarejestruj się | Dotacja | Użytkownicy | Osiągnięcia | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz forum jako przeczytane | Ranking Xbox Live! |
Hyde Park Tematy o wszystkim co aktualnie trapi naszych użytkowników. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#281 |
Fuck games, games suck
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ciesze sie, ze sie podoba. Sapkowski to mistrz dialogu, nie ma sobie rownych na polskim rynku, ale porownywanie go do Kinga jest nie na miejscu; zupelnie inni pisarze. Graty za odkrycie ojca Wiedzmina w 2013.
Opowiadania sa swietne, ale zobaczysz co sie dzieje w glownej sadze. A jak skonczysz, to bierz sie za Trylogie Husycka.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Spambot
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: wrocław
Reputacja: 2829
|
![]()
Trylogię również gorąco polecam. Nie mogę jej porównać z Wiedźminem... Bo go nie czytałem (jeszcze). Ale przygody Reimnara z Bielawy to bodaj najlepsze czytadło, jakie mi wpadło w ręce kiedykolwiek.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Fuck games, games suck
![]()
Hmm, to sprobuj Wahadlo Foucalta od Eco, moze Ci sie spodobac.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Spambot
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Skończyłem Ostatnie Życzenie, książka się sama przeczytała, jestem zachwycony. Co do dialogów, to przy opisie Diaboła przez Dhuna się uśmiałem niesamowicie, no zajebiste po prostu.
Jeszcze nawiązując do gry. Rozumiem, że akcja tam dzieję się po wydarzeniach w sadze, tak? |
![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Stały bywalec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Reputacja: 714
|
![]()
ja skonczylem Silmarilion Tolkiena a teraz przyszla pora na Niedokonczone opowiesci tego samego autora
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Wariat
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Stały bywalec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
świat się zmienia Lvizzz, proponuje spróbować "Opowieści z meekhańskiego pogranicza" R. Wegnera
|
![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Wariat
![]()
szukam -
edward lee - the bighead; widzial ktos kiedys na allegro albo w jakims antykwariacie? ew ma na sprzedaz ;] |
![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Fuck games, games suck
![]()
Ok, wiem jak sie temat zwie, ale The Watchmen to praktycznie książka, mimo że w formie komiksu zapodana. Nie będę przynudzał o całym komiksie i fabule, bo zawiłe to tematy, pewnie spora część z Was adaptację filmową widziała i podobała się. Tiaaa, ale komiksu nie czytali, bo niby po co. Sam jestem świeżo po edycji Absolute w duzym formacie, i powiem szczerze,że to była nieprzeciętna przygoda. Komiks łamie reguły medium wszędzie: są różnie narracje, ale nie dotyczą one głównych bohaterów, często wątki wracają do postaci planu, ba: jest nawet komiks w komiksie, gdzie jeden z uliczników NY czyta historię obrazkową, która w dziwny sposób łączy się z fabułą Watchmen. Dzis nazwalibyśmy ów trick postmodernizmem, ale ponieważ komiks pojawił na rynku w latach 80-tych, to musiał sprawiać ogromne wrażenie. Nawet teraz to robi, historie obrazkowe ciężko podpiąć pod wysoką kulturę, a równocześnie są tej kultury częścią. Nie będę cyzelował słów, jeśli czytacie komiksy, a nie znacie Watchemnów, to jakbyście chodzili do kościołą i nie znali jak-jej-tam-ewangelii. Przyjmijcie grzechy i niech będzie wybaczone.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Stały bywalec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Niewiem czy ktoś o tym wspominał, nie chciało mi się szukać, ale polecam Jacka Piekarę, cały cykl o Mordimerze Madderdinie i
Necrosis(oba niestety jeszcze nieskończone), zeby wymienić te najsłynniejsze. Klimat fantasy, realia swiata alternatywnego w którym Dźizas nie umarł na krzyżu, tylko zszedł z niego i wybił większość Jerozolimy...taka mała zajawka na zachętę Jeszcze jeden, tym razem rosjanin Siergiej Łukjanienko, który spłodził świetną serię którą zapoczątkował Nocny patrol (był film, ale średnio oddał klimat książki, a szkoda)
NATURAL BORN COUCH POTATO Ostatnio edytowane przez evlqpa : 02-08-2013 o 13:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Nowy
![]() |
![]()
Warto także zainteresować się dziełami Wegnera, a dokładniej Opowieściami z meekhańskiego pogranicza. Ciekawe i momentami mocne fantasy, bardzo dobrze napisane i co najważniejsze ciekawe.
Niedawno skończyłem Północ-Połdunie, a teraz czytam Wschód-Zachód, niektóre opowiadania świetne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
No-life
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ja tam ostatnio przeczytałem "Przystań Wiatrów" Którą napisał razem z jakąś babką George R.R. Martin, ale szczerze mówiąc szału nie było, postacie nie porywały a nawet były irytujące i dość miałkie, mało tam było geniuszu Martina, który znam z Pieśni Lodu i Ognia
![]()
![]() |
#293 |
Wariat
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Znajomy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Wariat
![]()
Premiera ma być już 6 listopada
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Nowy
![]() |
![]()
Nowego Wiedźmina zapewne kupię i przeczytam, ale nie nastawiam się jakoś hurra-optymistycznie, co najwyżej będę pozytywnie zaskoczony
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Początkujący
![]() Zarejestrowany: May 2008
Reputacja: 64
|
![]() Cytat:
Ostatnio pożyczyłem krótki zbiór opowiadań Orsona Scott Carda, dot. wporowadzenia do świata Endera. 2 pierwsze opowiadały o ojcu Endera, 5 latku z Polski o imieniu Jan Paweł, który wyróżniał się niesamowitą inteligencją . Nowelka jest szalenie wciągająca, jako mała przystawka rozbudza apetyt na więcej i więcej. Niestety 3 opowiadanie, o tym samym tytule co książka "Gra Endera", okazało się pigułką powieści Scotta Carda, bardzo ciekawe samo w sobie, niestety poznałem mega spoiler, swoistą pointe tamtej ksiażki ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
bzzz bzzz bzzz
![]()
Ja z tej okazji poluje na cała sagę na Allegro, warto sobie odświeżyć wszystkie tomy, bo troche już czasu minęło odkąd czytałem W. Za 200 zeta można wyrwać wszystkie 7 tomów, wiec nie jest tak drogo, po przeliczeniu na sztukę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Fuck games, games suck
![]()
Jestem w trakcie, może dziś skończę - jak się oderwę od BF, co jest mega cięzkie - to napiszę więcej. Znajomość innych książek nie jest wskazana, ale to rzecz dla fanów pisana, więc przydałoby się wiedzieć kto to Yennifer itp.
|
![]() |
![]() |