Xbox Online Center Forum

Wróć   Xbox Online Center Forum > Sony > PlayStation Network Gaming

PlayStation Network Gaming Chcesz wiedzieć jak grać w sieci Sony? Masz z tym problemy? Zajrzyj tu koniecznie!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09-05-2005, 14:47   #1
Roki
Nowy
Roki Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: May 2005
Posty: 20
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do Roki
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Z moim problemem najpierw zwrocilem sie na forum PSX EXTREME, ale nie rozwiazalem jeszcze calkowicie mojego problemu, wiec pisze to tu:

Konsole podlaczylem bezposrednio kablem do modemu - internet mam w TV kablowej. Na poczatku nic nie dzialalo. Jak recznie wprowadzilem dane, to udalo sie - jest sygnal i widzi internet konsola. Ale problem pojawia sie przy analizie DNS pojawia sie blad :

Error DNAS -612 - znaczy to: Firewall lub sieć jest z zamkniętymi portami.

Nie wiem co mam teraz zrobic Konsola jest podlaczona bezposrednio do modemu, wiec sam odblokowac nic nie moge. Co radzisie????

Na poprzednim forum otrzymalem takie odpowiedzi:
Cytat:
DNAS -612 to bardzo uniwersalny blad i pojawia sie w roznych przypadkach.

Nie musisz czasem podać MACa NA dostawcy netu?
Cytat:
Dzwonisz do dostawcy i mowisz ze ma wprowadzic taki a taki MAC, nie mowisz mowic ze chodzi o konsole, to widniec ma jakos zwykla karta sieciowa.
Jestem prawie pewien ze chodzi tutaj o maca, bo zwykle w kablowkach jest cos takiego wymagane
Jak bedziesz mial problem www.onlinecenter.pl
Dzwonilem do kablowki i powiedzieli mi ze moge miec podlaczone tylko jedno urzadzenie i ze nie moga mi zarejetrowac tego MACa konsoli. Powiedzieli ze jesli na 4 godziny odlacze modem z pradu i od sieci (tak 4 h !!!!!!) to po tym zmieni sie MAC i ze MOZE bede mogl grac na konsoli - i tak samo bedzie jak pozniej bede chcial miec znowu internet w komputerze - na 4 h odlaczyc i czekac.

Ale tak jest w przypadku gdy kabel od konsoli lacze bezposrednio z komputerem, a czy tak samo bedzie jak podlacze go przez karte sieciowa i dam w Windowsie XP "udostepnianie polaczenia"

Ale sie wscieklem :?:
Roki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 15:38   #2
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 531
Reputacja: 11521

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Witaj
Musisz zrobic tak. Spisujesz MACa Network Adaptora (trojkat w menu PS2 Slim, inne sposoby opisane w FAQ) i podajesz go dostawcy NETu zeby podmienil za ten, ktory teraz jest u nich. Konsola wtedy pojdzie, ale nie zadziala net w kompie. Trzeba wiec zmienic MACa sieciowki w PC na taki sam jaki ma twoj NA. Wada? Komp i konsola nie moga chodzic jednoczesnie. Jak zmienic MACa w PC masz opisane w artykuly>Konfiguracje przy sposobie dla Aster.
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 16:02   #3
Roki
Nowy
Roki Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: May 2005
Posty: 20
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do Roki
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Sorry, ale nie za bardzo rozumiem.

1. Musze jeszcze raz zadzwonic do kablowki (do tych debili :neutral: ) i powiedziec im by zamienili moj numer MAC, na ten z konsoli :?: Bo oni mi cos mowili, ze jak odlacze modem od napiecia i od komputera (na 4 godziny) i pozniej podlacze do konsoli, to on sam zmieni MAC na konsole :?
2. Czyli jak rozumiem w moim wypadku nie musze kupowac karty sieciowej i wystarczy mi sam modem zewnetrzny z kablowki. Konsola widzi lacze, ale gubi sie na DNAS.
3. Jak rozumiem bede musial zmienic MACa mojego modemu... w komputerze :?: W Waszym opisie jest podane ze we Wlasciwosciach w Polaczeniach sieciowych:
Cytat:
Klikamy na Konfiguruj, wchodzimy w zakładkę Zaawansowane, zaznaczamy Adres sieciowy i w polu Wartość wpisujemy zapisany wcześniej numer.
Tylko jak ja daje u siebie Wlasciwosci to mam tylko cos takiego:


Co mam dokladnie teraz zrobic :?:
Roki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 16:44   #4
tOmO
Początkujący
tOmO Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 74
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do tOmO
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

A ja wiem, a ja wiem!!! Do modemu masz podłączony komputer (tak powinno być), a do router'a konsole (piszesz że bezpośrednio), kabel musi być nieskrosowany, czyli oryginalny te co był z NA. Teraz najważniejsze, uważaj bo trzeba dużej precyzji, ostrożnym ruchem prawej ręki odłącz kabel, którym łączysz modem z kompem. Następnie odłącz zasilanie modemu (jak masz na nim jakieś lampki to zgasną). Teraz podłącz kablem (tym co był z NA) konsole do modemu, teraz zasilanie do modemu...
... i włączasz test w NAD (network access disc), lampki święcą się na zielono, wchodzisz na CS itd.
I pamiętaj to działa tylko z prawą ręką. Abyś miał spowrotem neta w kompie musisz zrobić to samo tylko zamiast konsoli podłączasz kompa do modemu. Gdy grasz na PS2 przez neta to komp nie może być podłączony.
Ufff, miałem taki sam problem
tOmO jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 16:47   #5
tOmO
Początkujący
tOmO Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 74
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do tOmO
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

A i bym zapomniał. Ten sposób sprawdziłem tylko w chello (od UPC), ale powinien działać i u ciebie.
tOmO jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 17:05   #6
Roki
Nowy
Roki Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: May 2005
Posty: 20
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do Roki
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Cytat:
Napisał tOmO
A ja wiem, a ja wiem!!! Do modemu masz podłączony komputer (tak powinno być), a do router'a konsole (piszesz że bezpośrednio), kabel musi być nieskrosowany, czyli oryginalny te co był z NA.
Jak to podlaczony do routera :?: Z modemu mam wyprowadzenie do PC i jest w nim jeszcze miejsce na dodatkowy kabel i tam wlasnie - do modemu - rowniez podlaczam kabel od konsoli. A nie moze byc kabel skrosowany, bo ja taki mam - kupilem wczoraj 13 metrow :!: - konsola widzi internet, wiec kabel chyba jest dobry, a blad wyskakuje przy DNAS. Mam PS2 SLIM wiec tego kabla nieskrosowanego nie mam, a moje lacze ustawialem programem z Burnouta 3 - i dobrze sie chyba ustawilo, bo lacze jest, tylko DNAS nie chce przejsc.

Zrobilem jak mowiles, ale nie dziala :sad: Jak rano dzwonilem do kablowki, to gostek mowil cos podobnego jak ty, ale on mowil ze po odlaczeniu modemu nalezy odczekac 4h na utracenie MAC modemu (a moze PC) i dopiero podlaczyc konsole. Pozniej by byl net w PC, to znow odlaczyc i znow czekac 4 h - to smieszne :!:

Nawet jak mam razem podlaczone PS2 i PC, to widzi lacze w PS2, tylko ten DNAS zawodzi - jak odlaczy sie PC to tez :x
Roki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 17:30   #7
InSiDe
Banned
InSiDe Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 595
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do InSiDe
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

. Hymmm, a napewno ten drugi port w Twoim modemie kablowym jest też LAN? A jeśli tak, to napewno też jest udostępniany?
. Dziwnym też jest, że konsola "widzi internet" po podłączeniu jej do modemu kablem skrzyżowanym. Jak sprawdziłeś to widzenie internetu?

. Rady "redaktora" były raczej żartem. Powiedział Ci dokładnie to samo, co usłyszałeś od swojego operatora. Z tą różnicą, że operator będąc facetem cokolwiek kompetentnym powiedział Ci, że mniej więcej 4 godziny bezczynności potrzebuje Twoj modem żeby zrzucić przechowywany w pamięci adres MAC i rozpocząć procedurę ponownej identyfikacji urządzenia chcącego połączyć sie z siecią.
. Znaczy to mniej więcej tyle, że przed upływem 4 godzin Twój modem będzie pozwalał łączyć się z siecią internet tylko i wyłącznie Twojemu komputerowi. Po tym czasie nastepuje "reset ustawień" i do sieci będzie mógł się podłaczyć pierwszy podłączony do modemu sprzęt. Jeśli będzie to konsola, to ona będzie mogła. Za to Twój komputer już nie.

. To samo w sobie powinno być już argumentem do zastanowienia się nad zakupem routera (sensowniejsze) albo zastanowieniem nad współdzieleniem łącza internetowego za pomocą Windowsa (mniej).
InSiDe jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 17:49   #8
c1n3k
Uzależniony
c1n3k Wkroczył na dobrą drogę
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 618
Reputacja: 47
Wyślij wiadomość przez AIM do c1n3k Wyślij wiadomość przez MSN do c1n3k
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Zrob tak. Spisz adres MAC swojej konsoli i zmien numer MAC karty sieciowej w PC na taki sam jak w PS2. Teraz odlacz modem na te 4 godziny od pradu zeby stracil adres MAC i polacz sie przez PS2 do internetu. Powinno zadzialac. Pamietaj ze nie mozesz miec jednoczesnie podlaczonego do modemu ps2 i pc. Pozniej zeby polaczyc sie przez PC do neta to odlaczasz PS2 od modemu i podlaczasz PC. Uff troche to zamotalem ale mam nadzieje ze rozumiesz :P
__________________

<br />www.GameOwn.com
<br />Wii Friendcode: 1369-9472-4352-4060
c1n3k jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 18:27   #9
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 531
Reputacja: 11521

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Drogi "uzytkowniku" Inside. Nie wzialem jedynie pod uwage tego, ze w jego sieci MAC sam sie zresetuje (nie musi go podawac dostawcy). Reszta jak najbardziej sie sprawdzi. Chyba tylko taki "muzk" jak ty by po kazdej sesji z konsola czekal 4 godz. zeby podlaczyc PC. Poza tym metoda opisana przeze mnie nie wiaze sie z kolejnymi kosztami...

Nie zwracaj mi uwagi jesli nie masz racji albo nie rozpisuj sie na mnostwo znakow, nie wnoszac nic nowego do tematu, wprowadzajac tylko zamet.
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 18:33   #10
Roki
Nowy
Roki Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: May 2005
Posty: 20
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do Roki
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Nie znam sie dokladnie na tym: co to jest router - ile kosztuje itp :?:
Czy jesli zakupie karte sieciowa i dam udostepnianie, to czy lacze mi pojdzie :?:

A dzialanie lacza sprawdzalem za pomoca programu dolaczonego do Burnout 3 oraz w samej grze: przechodzi przez proces laczenia i dochodzi do DNAS i wyskakuje blad -612 :sad:

Jaki dokladnie ma byc przewod: skrosowany, czy nie skrosowany - jaka jest pomiedzy nimi roznica :?:

A myslalem na poczatku, ze podlaczenie bedzie takie proste :?:

Cytat:
Napisał wrog
Drogi "uzytkowniku" Inside. Nie wzialem jedynie pod uwage tego, ze w jego sieci MAC sam sie zresetuje (nie musi go podawac dostawcy). Reszta jak najbardziej sie sprawdzi. Chyba tylko taki "muzk" jak ty by po kazdej sesji z konsola czekal 4 godz. zeby podlaczyc PC. Poza tym metoda opisana przeze mnie nie wiaze sie z kolejnymi kosztami...
Czyli jak dokladnie mam to teraz po podlaczac - bo juz sie sam powoli w tym placze.
Roki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 18:43   #11
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 531
Reputacja: 11521

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Poczekaj te 4 godz. zeby MAC sie zresetowal. Skrosowany czy nie skrosowany. Normalnie w wiekszosci przypadkow powinien byc nie skrosowany, ale ktos juz mi mowil, ze u niego dzialaly oba. Podlacz tym samym co PC. Wloz NAD, a jak nie masz to B3. Ustawienia konsoli daj na auto. Sprobuj przejsc test i polaczyc sie z serwem CS czy gry. Nie poszlo? Dawaj ustawienia reczne. DNSy do wpisania znajdziesz w PC Uruchom>cmd>ipconfig /all .

MACa sieciowki PC mozesz zmienic w System>Menedzer urzadzen>sieciowka>wlasciwosci>zaawansowane
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 20:01   #12
Roki
Nowy
Roki Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: May 2005
Posty: 20
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do Roki
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

OK. zrobie tak jak piszesz.

Cytat:
Napisał wrog
MACa sieciowki PC mozesz zmienic w System>Menedzer urzadzen>sieciowka>wlasciwosci>zaawansowane
A po co mam cokolwiek zmieniac w PC, skoro podczas gry na konsoli modem musi byc odlaczony od PC :?:

Ale wydaje mi to sie troche glupie - czekac 4 godziny by grac, a po skonczonej zabawie kolejne 4 by laczyc sie z internetem. Czy aby na pewno nie ma szybszego sposobu :?:
Roki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 20:17   #13
Devil_2k
Wariat
Devil_2k Wkrótce będzie sławny
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kraków
Posty: 1 031
Reputacja: 92

Lista Osiągnięć
Cztery ściany PlayStation 3 is my Home Dopiero się rozkręcam! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 4

Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

LoLku :P jak zmienisz adres MAC pc na taki sam jak konsoli to nie będziesz musiał czekać po odłaczeniu konsoli aby korzystać z ineternetu, ponieważ komputer i konsola będą przez Twój modem wykrywane jako jedno i to samo urządzenie (ten sam adres MAC) ;-)
__________________

Devil_2k jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 20:30   #14
Roki
Nowy
Roki Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: May 2005
Posty: 20
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do Roki
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

No, wreszcie ktos powiedzial cos bardziej dla mnie jasnego... ze jednak da sie grac w miare szybko

Cytat:
MACa sieciowki PC mozesz zmienic w System>Menedzer urzadzen>sieciowka>wlasciwosci>zaawansowane
Nadal nie wiem gdzie w PC zmienic ta wartosc. Jak otwieram, to co powyzej to dochodze do czegos takiego:


I gdzie tu wpisac MACa konsoli :?:
Roki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 20:35   #15
Devil_2k
Wariat
Devil_2k Wkrótce będzie sławny
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kraków
Posty: 1 031
Reputacja: 92

Lista Osiągnięć
Cztery ściany PlayStation 3 is my Home Dopiero się rozkręcam! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 4

Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Powinieneś mieć taką pozycję jak Network Adress - a , że nie masz to inna sprawa... (jaką masz sieciówkę w pc ? )
__________________

Devil_2k jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 22:01   #16
c1n3k
Uzależniony
c1n3k Wkroczył na dobrą drogę
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 618
Reputacja: 47
Wyślij wiadomość przez AIM do c1n3k Wyślij wiadomość przez MSN do c1n3k
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Czy mi sie tylko zdaje czy ten modem ktory masz jest podlaczany do PC przez USB?!
__________________

<br />www.GameOwn.com
<br />Wii Friendcode: 1369-9472-4352-4060
c1n3k jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-05-2005, 23:26   #17
Roki
Nowy
Roki Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: May 2005
Posty: 20
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do Roki
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

TAK, przez USB :!: I jak teraz wprowadzic numer MAC :?:
Od modemu do PC wchodzi przez USB, a od modemu do PS2 wchodzi juz na koncowki RJ.
Roki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-05-2005, 15:25   #18
c1n3k
Uzależniony
c1n3k Wkroczył na dobrą drogę
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 618
Reputacja: 47
Wyślij wiadomość przez AIM do c1n3k Wyślij wiadomość przez MSN do c1n3k
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

To zrob tak. Podlacz PC do modemu przez RJ45 i w karcie sieciowej zmien MACa na takiego jaki jest w PS2. Poczekaj te 4 godziny i sproboj sie polaczyc.

Albo sproboj udostepnic polaczenie przez PC (na OC jest poradnik jak to zrobic).
__________________

<br />www.GameOwn.com
<br />Wii Friendcode: 1369-9472-4352-4060
c1n3k jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-05-2005, 15:40   #19
Roki
Nowy
Roki Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: May 2005
Posty: 20
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do Roki
Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Cytat:
Napisał c1n3k
To zrob tak. Podlacz PC do modemu przez RJ45 i w karcie sieciowej zmien MACa na takiego jaki jest w PS2. Poczekaj te 4 godziny i sproboj sie polaczyc.

Albo sproboj udostepnic polaczenie przez PC (na OC jest poradnik jak to zrobic).
Czyli musze dokupic karte sieciowa i probowac cos dalej, bo bez niej sie nie da :?:
Roki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-05-2005, 15:46   #20
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 531
Reputacja: 11521

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie Error DNAS -612 i MAC - POMOCY !!!

Najpierw mozesz sprawdzic czy konsola pojdzie bez problemow na twoim laczu. Odlacz kompa na noc czy cos zeby MAC sie zresetowal i sprobuj zagrac online na PS2.
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

  Xbox Online Center Forum > Sony > PlayStation Network Gaming


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:50.


Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.