![]() |
|
Zarejestruj się | Dotacja | Użytkownicy | Osiągnięcia | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz forum jako przeczytane | Ranking Xbox Live! |
Underground Nieoficjalnie o najpopularniejszej konsoli świata. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Początkujący
![]() |
![]()
mam zamiar kupić HD i mam takie laickie pytanie :
czy pozycja w jakiej stoi ps2 ma jakiś wpływ na HD jakie ustawienie konsoli jest bardziej zalecane z podpiętym dyskiem czy to ma wogóle znaczenie? moja ps2 stoi na sztorc (pionowo)z powodu ograniczonego miejsca. prosiłbym bardziej wtajemniczonych o odpowiedż. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wariat
![]() ![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Reputacja: 106
![]() |
![]()
No ja zauwazylem, ze dysk podczas pracy w pozycji "na sztorc" podczas czytania mi stuka w obudowie ^^ Bo nie jest idealnie docieta ta dziura na HDD...
Pozatym to chyba dysk musi byc przystosowany do takiej pracy ? Ja mam ciągle na leżąco, bo tak to sie boje :P Pozatym strasznie mi czarnula leci na bok, z tym dyskiem. Troche ściąga :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
![]() |
![]()
. Teoretycznie łożysko pracujące w pozycji poziomej rozkłada ciężar równomiernie na całą płaszczycnę toczną. W pionie natomiast, siła ciężkości działa pionowo w dół i pracuje najcięzej dolna jego cześć i tak dalej i dalej. To teoria.
. W praktyce, żaden chyba dysk twardy nie dożył na tyle sędziwego wieku aby spieprzyło sie w nim łożysko ze względu na pracę w nieprawidłowej pozycji. . O ile zachowasz podstawowe zasady BHP czyli nie będziesz nim grał w hokeja, atakował jego portu iskrą z piezoelektryka czy polewał mineralną to może pracować nawet stojąc na przednim prawym narożniku wesoło balandując niczym linoskoczek. . Mój pracuje w pionie. Mniej miejsca zajmuje. A tykać i tak będzie. Taki urok maxtorów jak się rozpędzają. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Początkujący
![]() |
![]()
czyli tak jak piszesz Inside twoja też jest w pionie z podpiętym hd,
właśnie mnie też chodzi o miejsce dlatego chciałem się upewnić czy się zaraz hd nie spier.zepsuje w takiej "stójce". dzięki za info Inside. dysk możesz kupić gdzie chcesz o ile go tam sprzedają,głowne różnice są w cenie,tu kosztuje tyle ,a tam to samo "czydzieści zł" więcej :wink: Devil : Żeby jeszcze bardziej Cię upewnić napiszę, że mój Seagate pracuje w pionie już 1,5 roku i nic mu się jeszcze nie stało ![]() @szuja.pl - do ps2 podłączasz zwykły dysk od pc ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wariat
![]() |
![]()
No to ja dodam jak zwykle -> Do nie przerobionej konsoli dyski firmy MAXTOR (tylko!), a do przerobionej wszystkie :P
@Inside -> Chodzi mi o to, ze dysk nie jest tam dopasowany idealnie i się rusza, jak sie kręci, stukając o ściany ps2. Ten terkot podczas rozpędzania jest normalny :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Początkujący
![]() |
![]()
nie bardzo rozumiem szuja co masz na myśli :shock:
Cytat:
chyba cię yacolek ktoś w błąd wprowadził,o ile się zorientowałem dobrze to do czystej ps2 niekoniecznie musi być maxtor. Devil: właściwie to prz dobieraniu dysków nie ma różnicy czy konsola jest przerobiona czy nie ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Banned
![]() Zarejestrowany: Dec 2004
Reputacja: 0
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wariat
![]() |
![]()
Więc czemu wszyscy na tym forum mowili, ze musze miec MAXTORA ? hm ? :roll:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wariat
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Reputacja: 44
|
![]()
eeee............
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
![]() |
![]()
. Bo pewnie nie pisałeś dokładnie, jaki hdd zamierzasz kupić. Maxtory działają _prawie_ wszytkie. Cała reszta, _czasami_ działa. Jest osobna strona ze spisem działających z ps2 dyskami. Jak ktoś zna adres to niech podrzuci choć pewnie jest już gdzieś na tym forum.
. Dysk raczej Ci się nie ma też jak rozbijać bo to nie ferrari ani półtoratonowy kamaz. Nie rozpędza się (nie wpada w takie wibracje) aby w jakikolwiek sposób zachwiać równowagą swojej masy. Po polsku mówiąc, to "tykanie" o którym piszesz to pewnie odgłos zwalnianej blokady widełek trzymających głowicę czy coś. Nawet nie wiem, czy aby przypadkiem równie głośno nie pracują w pozycji poziomej. . Jakkolwiek, to tykanie nawet mi pomaga :] Wiem, kiedy zostawiłem włączoną przypadkiem konsolę :] |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Początkujący
![]() |
![]()
a to sorki szuja,to z rozpędu nie zwróciłem uwagi.
mały zonk się mi zdarzył :smile: |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
![]() |
![]()
http://ps2drives.x-pec.com/ <strona internetowa :o
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Początkujący
![]() |
![]()
czy ma jakieś znaczenie w ps2 ile pamięci cache ma dysk.
2mb czy 8mb. wpływa to jakoś na prędkość zapisu/odczytu danych z hadeka podpiętego do konsoliki? maxtory z serii Diamond Max Plus 9 będą gadać? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wariat
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Reputacja: 44
|
![]()
1.Im więcej pamięci cache tym lepiej, a więc radze kupić dysk z 8 mb.
2.Tak wpływa to na prędkość im więcej tym szybciej. 3.Nierozumiem lub niewiem. PS:Sorki jeśli coś poprzekręcałem.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Banned
![]() |
![]()
. To, co na pisał szuja to prawda. Dotyczy ogólnie charakterystyki dysków. Wziąwszy jednak pod uwagę to, że ma on pracować w konsoli nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Cache dysku jest jakby odpowiednikiem czasu dostępu napędu dvd/cd. Jest on oczywiście niewpółmiernie mniejszy (lepszy) niż dla dvd/cd. Różnica w prędkości działania w konsoli będzie dla Ciebie niezauważalna. Różnica w prędkości przegrywania gier z pc na hdd też niedostrzegalna.
. Różnica w cenie między 2 a 8 jest natomiast spora. . Innymi słowy, jeśli zamierzasz dysk trzymać tylko w konsoli lub później jako backupowy dysk w pc, kupuj najtańszy. Jeśli natomiast za jakiś czas sprzedasz ps2 to dysk z 2mb cachem miernie będzie działał jako główny w komputerze. Tak niewielka pamięć podręczna sprawi, że kopiowanie wielu małych plików z różnych miejsc (a na tym z grubsza polega działanie systemu operacyjnego w skali mikro :])na hdd będzie się niemiłosiernie wlekło. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Początkujący
![]() |
![]()
dziękaski za odp.
właśnie tak mi się wydawało,że w przypadku ps2 z hd 2mb cache to nie ma zbytnio znaczenia. niezamierzam wpinać hd do pc,only ps2 i faktycznie cenowo jest spora różnica. więc po co przepłacać... :smile: lepiej walnąć 120gb z 2mb cache niż 80gb z 8mb. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Początkujący
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
|
![]()
mam dysk, konsole tez, faza jak zwykle i duze jaja tez. To se postawilem konsole z dyskiem w pionie postawimem tez swojego dynamita i WD (taki dysk, poszukajcie na nanecie)tez, i taczki tez mam.
No i szystko gra, ja gram, moj pies gra.
![]() |
#18 |
Nowy
![]() Zarejestrowany: Sep 2006
|
![]()
...witam...
mam seagate'a w pionie ponad 2 lata i wszystko ładniutko śmiga ![]() ...pozdro... |
![]() |
![]() |