Xbox Online Center Forum

Wróć   Xbox Online Center Forum > Microsoft > Xbox Live

Xbox Live Xbox Live - Sony może tylko pozazdrościć!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 10-11-2014, 00:08   #41
Czezare
Fanatyk
Czezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innych
 
Czezare's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Posty: 948
Reputacja: 769
Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Ekshumuje watek, bo nagle zaczely dziac sie u mnie dziwne rzeczy z NAT-em. Glownym podejrzanym jest ostatni apdejt konsoli, a moze nie. Nie wiem. Otoz jeszcze nigdy nie bylo u mnie tak, ze mam NAT zamkniety, a dzis sprawdzilem i wlasnie tak jest Jest jeszcze dziwniej. Przy probie skonfigurowania polaczenia wyskakuje mi komunikat nastepujacej tresci:
"Nie masz problemu z siecia, ale nie mozesz polaczyc sie z Xbox Live.
Niestety wystapil problem po naszej stronie. Pracujemy nad tym.Funkcje online powinny wkrotce zostac wznowione."
Powyzszy komuniakat jest wierutna bzdura, poniewaz po pierwsze Live`a mam, (moge sciagac gry, appki i dodatki), a po drugie gram online w CoD-a non stop.Fakt faktem, ze od paru dni nie miewam najlepszych pingow. Co sie dzieje? Tez tak macie?
Probowalem poki co pokombinowac z UPnP, tak jak pisal kolega tomekbobi tj wylaczyc UPnP, zrestartowac router, nastepnie wlaczyc UPnP i restart, ale nic to nie dalo. Ktos cos doradzi co zrobic?
EDYTA:
Probowalem otworzyc porty dla One`a w swoim routerze wg tej stronki:
http://portforward.com/english/route...N/Xbox_One.htm
Niestety, w momencie kiedy wpisuje port 53 w zakladce Port Forwarding/Virtual adress i chce zachowac tj klikam na Save pojawia sie komuniakat:
:"Please input IP address!"
No i dupa
__________________

Ostatnio edytowane przez Czezare : 10-11-2014 o 00:57
Czezare jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-11-2014, 12:50   #42
piottz
Początkujący
piottz Wzór dla innychpiottz Wzór dla innychpiottz Wzór dla innychpiottz Wzór dla innychpiottz Wzór dla innychpiottz Wzór dla innych
 
piottz's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2010
Posty: 127
Reputacja: 680

Lista Osiągnięć
Lubiany 360 stopni  Jakość, nie ilość 
Liczba Osiągnięć: 8

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

W "IP Address" musisz wpisać adres IP konsoli, i na konsoli musisz ustawić stałe IP, żeby przy każdym włączeniu nie wybierało sobie losowo(np. 192.168.1.104).
piottz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-11-2014, 10:01   #43
Pabliq
Początkujący
Pabliq Wkrótce będzie sławny
 
Pabliq's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Toruń
Posty: 62
Reputacja: 56
Wyślij wiadomość przez AIM do Pabliq Wyślij wiadomość przez MSN do Pabliq
Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Wczoraj robiłem dokładnie to samo. Z NAT umiarkowany zrobiłem open. Wpisujesz IP konsoli na sztywno, później wpisujesz te wszystkie porty w routerze dla tego adresu ip i niby to wszystko... Właśnie, niby wszystko ale wpisanie tych portów mi akurat nie pomogło, dalej miałem NAT umiarkowany (moderate). Znalazłem jeszcze taki jeden myk i on mi pomógł. Jak wpiszesz porty na routerze, wejdziesz w ustawienia, sieć i "przetestuj połączenie dla wielu graczy", czy jakoś tak to po skończonym teście nie klikaj kontynuuj tylko jak będziesz miał napisane, że jest wszystko w porządku to wciśnij wszystkie 4 trigery jednocześnie. Pokażą się jakieś szczegóły dotyczące sieci i NAT i dopiero po tym wcisnąłem "B" i NAT zmienił mi się z umiarkowanego na otwarty.
Pabliq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18-11-2014, 02:48   #44
Rashid PL
Wariat
Rashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL Celebryta
 
Rashid PL's Avatar
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Rybnik
Posty: 1 019
Reputacja: 3044

Lista Osiągnięć
To drugie Wii Stary dziad! Celebryta Bogacz 
Liczba Osiągnięć: 28

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Cytat:
Napisał Pabliq Zobacz post
Znalazłem jeszcze taki jeden myk i on mi pomógł. Jak wpiszesz porty na routerze, wejdziesz w ustawienia, sieć i "przetestuj połączenie dla wielu graczy", czy jakoś tak to po skończonym teście nie klikaj kontynuuj tylko jak będziesz miał napisane, że jest wszystko w porządku to wciśnij wszystkie 4 trigery jednocześnie. Pokażą się jakieś szczegóły dotyczące sieci i NAT i dopiero po tym wcisnąłem "B" i NAT zmienił mi się z umiarkowanego na otwarty.
Potwierdzam działa ino ja nie ustawialem tych portów i adresów a działa jak ta lala.
__________________
Rashid PL jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18-11-2014, 15:41   #45
Czezare
Fanatyk
Czezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innych
 
Czezare's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Posty: 948
Reputacja: 769
Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Cytat:
Napisał Rashid PL Zobacz post
Potwierdzam działa ino ja nie ustawialem tych portów i adresów a działa jak ta lala.
Ja juz tego szczescia nie mialem. Po tej cztero-triggerowej procedurze pojawia mi sie tylko dodatkowe info, ze...
"Twoja siec jest za NAT typu port-symmetric" i dupa...NAT dalej zamkniety...
__________________
Czezare jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21-11-2014, 11:59   #46
naughtydog
Stały bywalec
naughtydog Wzór dla innychnaughtydog Wzór dla innychnaughtydog Wzór dla innychnaughtydog Wzór dla innychnaughtydog Wzór dla innychnaughtydog Wzór dla innychnaughtydog Wzór dla innych
 
naughtydog's Avatar
 
Zarejestrowany: Feb 2013
Miasto: Wrocław
Posty: 417
Reputacja: 860

Lista Osiągnięć
Old School Playaz  Swój! 360 stopni 
Liczba Osiągnięć: 9

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Ustaw na sztywno IP konsoli (najlepiej zarezerwuj adres w DHCP), wyłącz UPnP, przekieruj odpowiednie porty w rojterze. Restart i powinno być OK.
__________________
naughtydog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21-11-2014, 13:23   #47
tomekbobi
Stały bywalec
tomekbobi Daje dobry przykładtomekbobi Daje dobry przykładtomekbobi Daje dobry przykładtomekbobi Daje dobry przykładtomekbobi Daje dobry przykład
 
tomekbobi's Avatar
 
Zarejestrowany: Oct 2011
Posty: 290
Reputacja: 479
Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Cytat:
Napisał naughtydog Zobacz post
Ustaw na sztywno IP konsoli (najlepiej zarezerwuj adres w DHCP), wyłącz UPnP, przekieruj odpowiednie porty w rojterze. Restart i powinno być OK.
Juz pisalem jak to zrobić, ip na sztywno w konsoli oraz na routerze plus na routerze wylaczasz wszystkie przekierowane porty oraz dmz jesli masz wlaczone. Nastepnie wylaczasz UPnP jesli masz włączone, zapisujesz ustawienia, wylaczasz router z gniazdka na 30sek, odpalasz go, logujesz się, wlaczasz UPnP, zapisujesz ustawienia, wylaczasz router z gniazdka na 30sek. Włączasz router czekasz az sie zbootuje i wlaczasz konsolę, NAT teraz powinien byc otwarty
__________________
tomekbobi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21-11-2014, 14:38   #48
jaskier04
Wariat
jaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebrytajaskier04 Celebryta
 
jaskier04's Avatar
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 1 195
Reputacja: 3046

Lista Osiągnięć
Ilość, nie jakość Your e-penis must be huge! Byłem pierwszy! Celebryta 
Liczba Osiągnięć: 20

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

U mnie czasami z dupy sam zmienia się na strict, ale wtedy wystarczy zmienić IP w konsol i w routerze, zrestartować wszystko i jest znów ok.
jaskier04 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-12-2014, 17:31   #49
Czezare
Fanatyk
Czezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innychCzezare Wzór dla innych
 
Czezare's Avatar
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Posty: 948
Reputacja: 769
Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Panowie, chcialbym zawalczyc z tym ustawieniem IP konsoli na sztywno,zeby moc pootwierac porty zgodnie z rada strony port forward:

http://portforward.com/english/route...N/Xbox_One.htm

... ale mam pytania i watpliwosci. Do rzeczy zatem. Wiadomym jest, informowalem juz, ze posiadam internet osiedlowy. Kabel internetowy zewnetrzny podlaczony jest do routera TP-Link TL-WR841N, a ten kablem do konsoli. I teraz tak:
Jednego dnia wlaczam konsole i pojawia mi sie taki adres:

Innego dnia taki:

A jeszcze nastepnego taki:

Jak zatem zrobic, zeby ustawic jakikolwiek adres "na sztywniaka" dla One wiedzac, ze oprocz konsoli Xbox One z w/w routerem laczy sie moj stacjonarny taboret Della, laptop zony, notebook matki, smartfon moj, smart malzonki? Chodzi mi to aby zrobic to tak, aby "diabła" nie narobic tj aby dalej wszystkie urzadzenia dzialaly z internetem. Boje sie, ze jak przypisze jakis adres konsoli to ktores z urzadzen nie bedzie sie moglo polaczyc z internetem lub router nie bedzie "rozumial", ze to konsoli ma otworzyc porty, a nie np mojemu taboretowi, ktoremu to jest jak psu na bude potrzebne.
Prosze o pomoc i rozwianie moich watpliwosci.
__________________
Czezare jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-12-2014, 17:45   #50
Rashid PL
Wariat
Rashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL CelebrytaRashid PL Celebryta
 
Rashid PL's Avatar
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Rybnik
Posty: 1 019
Reputacja: 3044

Lista Osiągnięć
To drugie Wii Stary dziad! Celebryta Bogacz 
Liczba Osiągnięć: 28

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Cytat:
Napisał tomekbobi Zobacz post
Juz pisalem jak to zrobić, ip na sztywno w konsoli oraz na routerze plus na routerze wylaczasz wszystkie przekierowane porty oraz dmz jesli masz wlaczone. Nastepnie wylaczasz UPnP jesli masz włączone, zapisujesz ustawienia, wylaczasz router z gniazdka na 30sek, odpalasz go, logujesz się, wlaczasz UPnP, zapisujesz ustawienia, wylaczasz router z gniazdka na 30sek. Włączasz router czekasz az sie zbootuje i wlaczasz konsolę, NAT teraz powinien byc otwarty
Spróbuj tym sposobem powinno działać.
__________________
Rashid PL jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-12-2014, 17:51   #51
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 351
Reputacja: 10822

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Wystarczy poczytać sobie o statycznym IP na stronce, którą samemu się linkuje Czezare http://portforward.com/networking/static-ip-xbox-one/
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 00:48   #52
geforc
Znajomy
geforc Wkrótce będzie sławny
 
geforc's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 164
Reputacja: 62
Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Panowie czy to że mam nat zamknięty to sprawka tych hakierów co atakują sony i ms ?? też tak macie ??
__________________
◯ Intel Core i5 4670k ◉ AsRock z87 Extreme6 ◉ G.Skill TridentX 2x8gb 2133mhz CL9 ◉ 2x1TB WD EZEX Blue ◉ OCZ Vector 128gb SSD ◉ Palit Nvidia GTX 780 Super JetStream ◉ Fractal Design Newton R3 600W ◉ Fractal Desing Arc Midi R2 ◉ CPU PHANTEKS PH-TC14PE Orange ◉ Asus Xonar D1 ◉ LG IPS237L ◉ Edifier C3 Black ◯

 Sony Xperia Z2 White
 Xbox One
 PlayStation 4
 iPad Air 32gb A1475 LTE



geforc jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 07:51   #53
YuSuzuki
Shenmue 3
YuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narodyYuSuzuki Klękajcie narody
 
YuSuzuki's Avatar
 
Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: Kamaishi
Posty: 2 606
Reputacja: 7407

Lista Osiągnięć
Weteran Xbox Live Ilość, nie jakość Your e-penis must be huge! Swój! 
Liczba Osiągnięć: 32

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Nie sądzę ,ale poczytaj posty wyżej lub zajrzyj tu : http://support.xbox.com/pl-PL/xbox-o...twork-settings
__________________

In loving memory of Charlie Ruggles<1886-1970>
YuSuzuki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 11:33   #54
OCC Senior
Uzależniony
OCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innych
 
OCC Senior's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Silesia
Posty: 613
Reputacja: 686

Lista Osiągnięć

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Cytat:
Napisał Czezare Zobacz post
Panowie, chcialbym zawalczyc z tym ustawieniem IP konsoli na sztywno,zeby moc pootwierac porty zgodnie z rada strony port forward:

...


Prosze o pomoc i rozwianie moich watpliwosci.
przypisz w xbox one sobie jakiś adres na sztywno. np 192.168.0.254
DHCP nie będzie przydzielało tego adresu widząc że jest zajęty.
Większość routerów ma też opcję ograniczania puli IP przydzielanych adresów.
Trzeba mu wtedy wprzypisać że ma przydzielać np od 192.168.0.100 do 192.168.0.200
Wtedy reszta będzie wolna a więcej niż 100 urządzeń przecież nie podepniesz.


ps. ja mam NAT umiarkowany , ale wszystko działa. Czemu tak ważne jest aby mieć NAT otwarty?

Ostatnio edytowane przez OCC Senior : 28-12-2014 o 11:39
OCC Senior jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 12:18   #55
typfon
Fanatyk
typfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumny
 
typfon's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Ghibalb
Posty: 831
Reputacja: 1073

Lista Osiągnięć
Old School Playaz Ten jedyny Swój! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 11

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Szybciej znajdzie mecze na otwartym (do online)
__________________
http://bitepsiak.blogspot.de/

Krul Frume
typfon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 12:35   #56
OCC Senior
Uzależniony
OCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innych
 
OCC Senior's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Silesia
Posty: 613
Reputacja: 686

Lista Osiągnięć

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

z tego wynika że cała impreza z otwartym NAT tyczy się portów.
Mam modem dostarczony przez operatora telekomunikacyjnego.
Do niego przez wi-fi są wpięci domownicy. Ja podpiołem się do niego przez router
za którym mam schowaną swoją sieć domową.

Różnicy nie ma w działaniu oprócz tego że jak wepnę się bezpośrednio do modemu operatora to mam NAT otwarty a jak podrouter to NAT jest umiarkowany.
OCC Senior jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 13:44   #57
Florek
Początkujący
Florek Wkrótce będzie sławny
 
Florek's Avatar
 
Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Pruszków
Posty: 94
Reputacja: 56

Lista Osiągnięć

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Witam, przeczytałem cały wątek i nadal nic - już to wszystko zrobiłem.
Od przedwczoraj mam Strict NAT.

Moja sieć wygląda następująca:

Modem ---> Router ---> sieć.

Bramą nat dla routera jest modem. Gdy podłącze modem bezpośrednio do konsoli to nat mam otwarty jednak gdy modem przez WAN podłącze do routera aby rozprowadzał internet po mieszkaniu xbox od razu dostaje stricta.

Robiłem już wszytsko DMZ, przekierowanie portów, sztywne ustawienia, postawiłem vps - nic to nie dało.
FW w routerze najnowszy, problem występuje tak samo na wifi jak i na kablu.

Na co dzień zajmuje się osobiście sieciami itp ale to mnie albo przerasta albo któreś z urządzeń peryferyjnych jest uszkodzone.

Zaznaczam, że problem pojawił przy atakach DDOS.
__________________
"Wole dziś sprawdzić granice smaku przez spozycie, bo jak Dr.House kocham nienawidzic życie"
Florek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 14:51   #58
geforc
Znajomy
geforc Wkrótce będzie sławny
 
geforc's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 164
Reputacja: 62
Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

Panowie, xbox one jak i ps4 używają jednego portu 80, jak chcę przypisać ten jeden port w przekierowywaniu w routerze dla ps4, to pokazuje mi żę już jest używany przez inne urządzenie czyli przez xboxa one. Co zrobić ?
__________________
◯ Intel Core i5 4670k ◉ AsRock z87 Extreme6 ◉ G.Skill TridentX 2x8gb 2133mhz CL9 ◉ 2x1TB WD EZEX Blue ◉ OCZ Vector 128gb SSD ◉ Palit Nvidia GTX 780 Super JetStream ◉ Fractal Design Newton R3 600W ◉ Fractal Desing Arc Midi R2 ◉ CPU PHANTEKS PH-TC14PE Orange ◉ Asus Xonar D1 ◉ LG IPS237L ◉ Edifier C3 Black ◯

 Sony Xperia Z2 White
 Xbox One
 PlayStation 4
 iPad Air 32gb A1475 LTE



geforc jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 15:40   #59
OCC Senior
Uzależniony
OCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innychOCC Senior Wzór dla innych
 
OCC Senior's Avatar
 
Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Silesia
Posty: 613
Reputacja: 686

Lista Osiągnięć

Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

port 80 to http - używany jest do www
OCC Senior jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-12-2014, 18:38   #60
geforc
Znajomy
geforc Wkrótce będzie sławny
 
geforc's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 164
Reputacja: 62
Domyślnie Odp: Open Nat Xbox One

No spoko fajnie tylko co to ma wspólnego z tym że obydwie konsole potrzebują portu 80 i nie można ich tak ustawić ?
__________________
◯ Intel Core i5 4670k ◉ AsRock z87 Extreme6 ◉ G.Skill TridentX 2x8gb 2133mhz CL9 ◉ 2x1TB WD EZEX Blue ◉ OCZ Vector 128gb SSD ◉ Palit Nvidia GTX 780 Super JetStream ◉ Fractal Design Newton R3 600W ◉ Fractal Desing Arc Midi R2 ◉ CPU PHANTEKS PH-TC14PE Orange ◉ Asus Xonar D1 ◉ LG IPS237L ◉ Edifier C3 Black ◯

 Sony Xperia Z2 White
 Xbox One
 PlayStation 4
 iPad Air 32gb A1475 LTE



geforc jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

  Xbox Online Center Forum > Microsoft > Xbox Live


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:56.


Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.