![]() |
|
Zarejestruj się | Dotacja | Użytkownicy | Osiągnięcia | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz forum jako przeczytane | Ranking Xbox Live! |
Xbox Live Xbox Live - Sony może tylko pozazdrościć! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Fanatyk
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Korzysta ktoś z neta TP i ma problemy z NATem? U mnie od poniedziałku jakaś masakra, oblokowanie portów nic nie daję L MS niby nic nie pozmieniał, TP też nie …
Już nawet próbowałem DMZ dla konsoli nastawić ale generalnie nic to nie dało … znacie jakieś strony/programy gdzie można sprawdzić NAT? Bo ten test xbl jest dość mało rozbudowany Co ciekawe potrafię na teście w x0 zrobić 5 testów i problemu nie ma, a później 3 razy pod rząd że NAT jest umiarkowany … dzwne |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
El Presidente
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Może coś TP grzebie na łączach? Dzwoniłeś do nich? U mnie wystarcza do otwartego NATu wyłączony firewall na modemie, nawet nie muszę konsoli do DMZ wrzucać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Fanatyk
![]()
niby nic nie blokują (ale mają konserwację telefoni internetowej z tym że zapewniają że to nie powinno mieć wpływu)
najgorsze są niejednoznaczne wyniki, bo przy DMZ, UPnP, i odblokowanych portach wszystko powinno na bank śmigać ... i w sumie śmiga ... 6 na 10 prób, oriętujecie się może że w ustawieniach UPnP będę miał widoczną Konsolę (podglądając ją z lapka?) czy widoczne sa tylko urządzenia na którym jestem zalogowany jako admin? (router Netgear DG834Gv5) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Underground
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ja mam router z modemem TP link i nat zadziałał jak wrzuciłem adres IP konsoli do DMZ, inaczej nie da rady.
Miałem NETGear i wywaliłem to w cholerę ![]() Co do twojego problemu to musisz zaznaczyć funkcję Wireless Isolation żeby nat był otwarty. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Fanatyk
![]()
łacze się po kablu (ale dla reszty sieci Wireless Isolation jest właczone)
nie było problemów u mnie z netgearem nigdy ![]() Edit. Pani dziś się smarowała na infolini że niby informację o skończonej konserwacji dostała dziś przed południem ... no nic testuję jak wróce z fabryki, i mam nadzieję że zadziała jak by coś to dam znać ![]() Ostatnio edytowane przez typfon : 09-08-2012 o 14:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Underground
![]()
Na 99% to wina TP. Zawsze możesz zgłosić do nich telefonicznie problem i na pewno rozwiążą, jeśli oczywiście ze strony sprzętowej wszystko jest ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ja też od poniedziałku miałem NAT ograniczony, brałem internet z kablówki( do tej pory nie było z tym problemu - cały czas otwarty). Najlepsze jest to, że przed wyjazdem na wakacje był wszystko OK, a po powrocie zonk
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Spambot
![]()
Przeczytajcie co to NAT, później osądzajcie tepsy i innych dostawców. Wasz internet nie jest w żaden sposób ograniczany (no macie limit prędkości
![]() Ostatnio edytowane przez MANDo : 09-08-2012 o 23:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Fanatyk
![]()
ja rozumiem że są giganci którzy mają DHCP + dynemiczne IP dla sieci lokalnej i się dziwią że im nie działa po resecie, ale c one ... DHCP jest wyłaczone, wszystko wpięte na sztywno, rezerwacja adresów po MACach, do routerów netgeara nic nie mam, 2 w ciągu 5 lat, 3,5 roku na livie i do tej pory zero problemów ... co do samego NATu to specjalistą nie jestem, ale ogólnie wydaję mi się że już wiem co to jest ... może i TPSA nic nie blokuję (baa pewnie na pewno nic nie blokuję) ale istnieje ewentualność że podczas konserwacji ustawili na szafie ustawienia które wywołują problem
najdziwniejsze jest to że UPnP bezproblemu odblokowuję porty dla np. torrent, a dla live już nie chce ... sprawa zgłoszona do techników, w ciągu 24 h pojawi się jakiś magik zobaczymy co on powie, ostatnio mi zwalili pingi i maiłem dużą stratę pakietów też każdy twierdził że to router okaząło się że mnie na inny port na skrzyni przepieli i wszystko śmiga ... więc ja tam im do końca nie wierzę ... choć nie wykluczam awarii sprzętu, w końcu to tylko sprzęt znacie jakieś godne strony do sprawdzenie otwartych portów bo korzystam z http://www.canyouseeme.org/ i http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ - i co najśmieśniejsze UPnP potrafi otworzyć port dla uTorrenta (np 3074) a na tych stronach dalej widnieję że port jest zamknięty ... PS. co polecacie gdyby ten NETgear padł? Ostatnio edytowane przez typfon : 10-08-2012 o 10:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Fanatyk
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
netgeara ;] lub asusa, ale ile ludzi tyle opinii
mam dwa w firmie, jeden w domu mniejszy z fifi i wszystko działa od lat bez problemów; ostatni pentagram, ale jakiś średnio-tańszy upierniczył się na sieci bezprzewodowej, zrywał połączenie albo w ogóle go nie nawiązywał
![]() Ostatnio edytowane przez Ownon : 10-08-2012 o 12:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Fanatyk
![]()
myślałem o TP linku albo Dlinku ... ale poczekam na serwisanta, i jeszcze spróbję zejśc na niższy firmware
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Underground
![]()
Ja zmieniłem Netgear na Tplink i jestem w 100% zadowolony.
Ale w związku z tym, że adres IP jest dynamicznie przydzielany, czasami np. jak router jest długo wyłączony, to wiadomo zmienia się IP i trzeba w DMZ zmienić, może z tym masz problem. Polecam ten: http://www.tp-link.com.pl/products/d...del=TD-W8950ND |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ma kosę z Baczkiem
![]()
Cos kombinuja na grubo w Orange bo na OFP przed chwila zmienil mi sie NAT na restrykcyjny.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Underground
![]()
Ja wczoraj nie miałem neta przez całą noc
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Fanatyk
![]() Cytat:
@zarzykrulezzz - to interesujące ... bo TP po 3 telefonach niby nic nie zmienia ... może ktoś jescze zaobserwował takie cuda |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Underground
![]()
Sorry, zapomniałem dodać, że ja udostępniam neta dla konsoli poprzez kompa i w DMZ to IP kompa muszę wpisać
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Fanatyk
![]()
w niedzielę już myślałem że jest po problemie, przetestowałem połączenie z 14 razy ani razy nie wyskoczył komunikat o nat, radośnie zadzwoniłem do TPSA spytać się czy mi nic nie zmienili, ale pan nie był tego w stanie sprawdzić, bo mają aktualizacje systemu informatcznego (czy coś w ten deseń)
niestety koło godziny 18, NAT dalej wariował ![]() znalazłem jakieś narzędzie testujące na stronach MS i wykazuję mi że UPnP nie działa/nie funkcjonuję ... co też jest dziwnę, więc czycham na technika ![]() edit. no więc technik niby wszystko sprawdził (oczywiścię nie było go u mnie ale podobno zrobił to zdalnie) i linia jest oki, tak więc zostaję tylko router, i mam coraz więcej wskazówek na jego winę. zobacze jak po zmianie sprzętu (do której mi się nie śpieszy ;P) Ostatnio edytowane przez typfon : 14-08-2012 o 15:26 |
![]() |
![]() |