Xbox Online Center Forum

Wróć   Xbox Online Center Forum > Microsoft > Xbox Live

Xbox Live Xbox Live - Sony może tylko pozazdrościć!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09-08-2012, 12:23   #1
typfon
Fanatyk
typfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumny
 
typfon's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Ghibalb
Posty: 831
Reputacja: 1073

Lista Osiągnięć
Old School Playaz Ten jedyny Swój! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 11

Domyślnie wariujący NAT

Korzysta ktoś z neta TP i ma problemy z NATem? U mnie od poniedziałku jakaś masakra, oblokowanie portów nic nie daję L MS niby nic nie pozmieniał, TP też nie …

Już nawet próbowałem DMZ dla konsoli nastawić ale generalnie nic to nie dało … znacie jakieś strony/programy gdzie można sprawdzić NAT? Bo ten test xbl jest dość mało rozbudowany
Co ciekawe potrafię na teście w x0 zrobić 5 testów i problemu nie ma, a później 3 razy pod rząd że NAT jest umiarkowany … dzwne
__________________
http://bitepsiak.blogspot.de/

Krul Frume
typfon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-08-2012, 13:01   #2
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 539
Reputacja: 11542

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Może coś TP grzebie na łączach? Dzwoniłeś do nich? U mnie wystarcza do otwartego NATu wyłączony firewall na modemie, nawet nie muszę konsoli do DMZ wrzucać.
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-08-2012, 13:17   #3
typfon
Fanatyk
typfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumny
 
typfon's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Ghibalb
Posty: 831
Reputacja: 1073

Lista Osiągnięć
Old School Playaz Ten jedyny Swój! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 11

Domyślnie Odp: wariujący NAT

niby nic nie blokują (ale mają konserwację telefoni internetowej z tym że zapewniają że to nie powinno mieć wpływu)

najgorsze są niejednoznaczne wyniki, bo przy DMZ, UPnP, i odblokowanych portach wszystko powinno na bank śmigać ... i w sumie śmiga ... 6 na 10 prób,

oriętujecie się może że w ustawieniach UPnP będę miał widoczną Konsolę (podglądając ją z lapka?) czy widoczne sa tylko urządzenia na którym jestem zalogowany jako admin?

(router Netgear DG834Gv5)
__________________
http://bitepsiak.blogspot.de/

Krul Frume
typfon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-08-2012, 13:27   #4
mk00h
Underground
mk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądze
 
mk00h's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Xbox Live
Posty: 1 133
Reputacja: 2261

Lista Osiągnięć
Wyginam śmiało ciało Ten jedyny Stary dziad! Swój! 
Liczba Osiągnięć: 28

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Ja mam router z modemem TP link i nat zadziałał jak wrzuciłem adres IP konsoli do DMZ, inaczej nie da rady.


Miałem NETGear i wywaliłem to w cholerę
Co do twojego problemu to musisz zaznaczyć funkcję Wireless Isolation żeby nat był otwarty.
__________________
mk00h jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-08-2012, 13:53   #5
typfon
Fanatyk
typfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumny
 
typfon's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Ghibalb
Posty: 831
Reputacja: 1073

Lista Osiągnięć
Old School Playaz Ten jedyny Swój! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 11

Domyślnie Odp: wariujący NAT

łacze się po kablu (ale dla reszty sieci Wireless Isolation jest właczone)

nie było problemów u mnie z netgearem nigdy a to mój 2 gi router w ciągu 5 lat ... coś mnie chyba TPSA kłamie z tą konserwacją, bo to dziwnę że żaden sposób nie działa ( a uTorrent i poczta działają bo UPnP sam im odblokowuję porty) - albo się sprzęt sypie ...


Edit. Pani dziś się smarowała na infolini że niby informację o skończonej konserwacji dostała dziś przed południem ... no nic testuję jak wróce z fabryki, i mam nadzieję że zadziała
jak by coś to dam znać
__________________
http://bitepsiak.blogspot.de/

Krul Frume

Ostatnio edytowane przez typfon : 09-08-2012 o 14:04
typfon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-08-2012, 14:52   #6
mk00h
Underground
mk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądze
 
mk00h's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Xbox Live
Posty: 1 133
Reputacja: 2261

Lista Osiągnięć
Wyginam śmiało ciało Ten jedyny Stary dziad! Swój! 
Liczba Osiągnięć: 28

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Na 99% to wina TP. Zawsze możesz zgłosić do nich telefonicznie problem i na pewno rozwiążą, jeśli oczywiście ze strony sprzętowej wszystko jest ok.
__________________
mk00h jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-08-2012, 22:55   #7
coolbary
Stały bywalec
coolbary Wzór dla innychcoolbary Wzór dla innychcoolbary Wzór dla innychcoolbary Wzór dla innychcoolbary Wzór dla innychcoolbary Wzór dla innych
 
coolbary's Avatar
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Hrubieszów
Posty: 369
Reputacja: 661

Lista Osiągnięć
Weteran Xbox Live Ten jedyny Widz Książkotwarz 
Liczba Osiągnięć: 20

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Ja też od poniedziałku miałem NAT ograniczony, brałem internet z kablówki( do tej pory nie było z tym problemu - cały czas otwarty). Najlepsze jest to, że przed wyjazdem na wakacje był wszystko OK, a po powrocie zonk . W zeszłym roku miałem podobną sytuację, w środku wakacji wskoczył również NAT ograniczony. Kablówka leci też na łączach TP(Orange). Zrezygnowałem z netu z kablówki( bo mała szybkość netu) i wziąłem neostradę, no i NAT otwarty. To ja już nic nie rozumiem, o co tu chodzi.
__________________
coolbary jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-08-2012, 23:40   #8
MANDo
Spambot
MANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo CelebrytaMANDo Celebryta
 
MANDo's Avatar
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Miasto: Lublin
Posty: 3 534
Reputacja: 2894
Domyślnie Odp: wariujący NAT

Przeczytajcie co to NAT, później osądzajcie tepsy i innych dostawców. Wasz internet nie jest w żaden sposób ograniczany (no macie limit prędkości ). Wina leży po stronie użytkownika = router, albo administratora tego sprzętu. Najprostrzym błędem może być to, że ustawiacie niby wszystko dobrze, a nie macie statycznych adresów tylko ustalane przez DHCP, a porty przekierowane na ip statyczne które mozę być inne. Wyżej wymienionym przez wroga firewallem też polecam się zainteresować, wina może go dotyczyć. Jeżeli wszystko macie dobrze to radzę zmienić router na jakiś porządny, bo sam na wspomnianym NETGEARZE (najtanszy model praktycznie) miałem cyrki. Przedtem i obecnie miałem pentagrama i wszystko elegancko śmiga na DHCP i minimalnej konfiguracji z mojej strony.

Ostatnio edytowane przez MANDo : 09-08-2012 o 23:42
MANDo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-08-2012, 09:21   #9
typfon
Fanatyk
typfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumny
 
typfon's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Ghibalb
Posty: 831
Reputacja: 1073

Lista Osiągnięć
Old School Playaz Ten jedyny Swój! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 11

Domyślnie Odp: wariujący NAT

ja rozumiem że są giganci którzy mają DHCP + dynemiczne IP dla sieci lokalnej i się dziwią że im nie działa po resecie, ale c one ... DHCP jest wyłaczone, wszystko wpięte na sztywno, rezerwacja adresów po MACach, do routerów netgeara nic nie mam, 2 w ciągu 5 lat, 3,5 roku na livie i do tej pory zero problemów ... co do samego NATu to specjalistą nie jestem, ale ogólnie wydaję mi się że już wiem co to jest ... może i TPSA nic nie blokuję (baa pewnie na pewno nic nie blokuję) ale istnieje ewentualność że podczas konserwacji ustawili na szafie ustawienia które wywołują problem

najdziwniejsze jest to że UPnP bezproblemu odblokowuję porty dla np. torrent, a dla live już nie chce ...

sprawa zgłoszona do techników, w ciągu 24 h pojawi się jakiś magik zobaczymy co on powie, ostatnio mi zwalili pingi i maiłem dużą stratę pakietów też każdy twierdził że to router okaząło się że mnie na inny port na skrzyni przepieli i wszystko śmiga ... więc ja tam im do końca nie wierzę ... choć nie wykluczam awarii sprzętu, w końcu to tylko sprzęt

znacie jakieś godne strony do sprawdzenie otwartych portów bo korzystam z
http://www.canyouseeme.org/ i http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ - i co najśmieśniejsze UPnP potrafi otworzyć port dla uTorrenta (np 3074) a na tych stronach dalej widnieję że port jest zamknięty ...


PS. co polecacie gdyby ten NETgear padł?
__________________
http://bitepsiak.blogspot.de/

Krul Frume

Ostatnio edytowane przez typfon : 10-08-2012 o 10:04
typfon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-08-2012, 11:56   #10
Ownon
Fanatyk
Ownon Wszyscy go tu znająOwnon Wszyscy go tu znająOwnon Wszyscy go tu znająOwnon Wszyscy go tu znająOwnon Wszyscy go tu znająOwnon Wszyscy go tu znają
 
Ownon's Avatar
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Wawa
Posty: 802
Reputacja: 596

Lista Osiągnięć
Byłem pierwszy! Szybko i wściekle Hall of Fame Star  
Liczba Osiągnięć: 12

Domyślnie Odp: wariujący NAT

netgeara ;] lub asusa, ale ile ludzi tyle opinii

mam dwa w firmie, jeden w domu mniejszy z fifi i wszystko działa od lat bez problemów; ostatni pentagram, ale jakiś średnio-tańszy upierniczył się na sieci bezprzewodowej, zrywał połączenie albo w ogóle go nie nawiązywał
__________________

Ostatnio edytowane przez Ownon : 10-08-2012 o 12:02
Ownon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-08-2012, 12:31   #11
typfon
Fanatyk
typfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumny
 
typfon's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Ghibalb
Posty: 831
Reputacja: 1073

Lista Osiągnięć
Old School Playaz Ten jedyny Swój! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 11

Domyślnie Odp: wariujący NAT

myślałem o TP linku albo Dlinku ... ale poczekam na serwisanta, i jeszcze spróbję zejśc na niższy firmware
__________________
http://bitepsiak.blogspot.de/

Krul Frume
typfon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-08-2012, 12:40   #12
mk00h
Underground
mk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądze
 
mk00h's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Xbox Live
Posty: 1 133
Reputacja: 2261

Lista Osiągnięć
Wyginam śmiało ciało Ten jedyny Stary dziad! Swój! 
Liczba Osiągnięć: 28

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Ja zmieniłem Netgear na Tplink i jestem w 100% zadowolony.
Ale w związku z tym, że adres IP jest dynamicznie przydzielany, czasami np. jak router jest długo wyłączony, to wiadomo zmienia się IP i trzeba w DMZ zmienić, może z tym masz problem.
Polecam ten:
http://www.tp-link.com.pl/products/d...del=TD-W8950ND
__________________
mk00h jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-08-2012, 12:48   #13
zarzykrulezzz
Ma kosę z Baczkiem
zarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca światazarzykrulezzz Władca świata
 
zarzykrulezzz's Avatar
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: KrasnyStafff
Posty: 2 629
Reputacja: 8496

Lista Osiągnięć
Ten jedyny No-life? Stary dziad! Aniołek 
Liczba Osiągnięć: 45

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Cos kombinuja na grubo w Orange bo na OFP przed chwila zmienil mi sie NAT na restrykcyjny.
__________________
zarzykrulezzz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-08-2012, 12:52   #14
mk00h
Underground
mk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądze
 
mk00h's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Xbox Live
Posty: 1 133
Reputacja: 2261

Lista Osiągnięć
Wyginam śmiało ciało Ten jedyny Stary dziad! Swój! 
Liczba Osiągnięć: 28

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Ja wczoraj nie miałem neta przez całą noc
__________________
mk00h jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-08-2012, 13:56   #15
typfon
Fanatyk
typfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumny
 
typfon's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Ghibalb
Posty: 831
Reputacja: 1073

Lista Osiągnięć
Old School Playaz Ten jedyny Swój! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 11

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Cytat:
Napisał mk00h Zobacz post
Ja zmieniłem Netgear na Tplink i jestem w 100% zadowolony.
Ale w związku z tym, że adres IP jest dynamicznie przydzielany, czasami np. jak router jest długo wyłączony, to wiadomo zmienia się IP i trzeba w DMZ zmienić, może z tym masz problem.
Polecam ten:
http://www.tp-link.com.pl/products/d...del=TD-W8950ND
nie, w DMZ wpisujesz IP wewnętrzne sieci (dostawca zmienia zewnętrzne), jak ustawisz je ręcznie nie będzie miało znaczenia ile router jest wyłaczony bo konsola dostanie swoje zawsze, laptop swoje itd itp.

@zarzykrulezzz - to interesujące ... bo TP po 3 telefonach niby nic nie zmienia ... może ktoś jescze zaobserwował takie cuda
__________________
http://bitepsiak.blogspot.de/

Krul Frume
typfon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-08-2012, 15:14   #16
mk00h
Underground
mk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądzemk00h Sława i pieniądze
 
mk00h's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Xbox Live
Posty: 1 133
Reputacja: 2261

Lista Osiągnięć
Wyginam śmiało ciało Ten jedyny Stary dziad! Swój! 
Liczba Osiągnięć: 28

Domyślnie Odp: wariujący NAT

Sorry, zapomniałem dodać, że ja udostępniam neta dla konsoli poprzez kompa i w DMZ to IP kompa muszę wpisać
__________________
mk00h jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-08-2012, 09:46   #17
typfon
Fanatyk
typfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumnytypfon Może być z siebie dumny
 
typfon's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Ghibalb
Posty: 831
Reputacja: 1073

Lista Osiągnięć
Old School Playaz Ten jedyny Swój! Na dobre i na złe 
Liczba Osiągnięć: 11

Domyślnie Odp: wariujący NAT

w niedzielę już myślałem że jest po problemie, przetestowałem połączenie z 14 razy ani razy nie wyskoczył komunikat o nat, radośnie zadzwoniłem do TPSA spytać się czy mi nic nie zmienili, ale pan nie był tego w stanie sprawdzić, bo mają aktualizacje systemu informatcznego (czy coś w ten deseń)

niestety koło godziny 18, NAT dalej wariował średnio 1 na 3 testy nie przechodzi ...
znalazłem jakieś narzędzie testujące na stronach MS i wykazuję mi że UPnP nie działa/nie funkcjonuję ... co też jest dziwnę,

więc czycham na technika


edit. no więc technik niby wszystko sprawdził (oczywiścię nie było go u mnie ale podobno zrobił to zdalnie) i linia jest oki, tak więc zostaję tylko router, i mam coraz więcej wskazówek na jego winę.
zobacze jak po zmianie sprzętu (do której mi się nie śpieszy ;P)
__________________
http://bitepsiak.blogspot.de/

Krul Frume

Ostatnio edytowane przez typfon : 14-08-2012 o 15:26
typfon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

  Xbox Online Center Forum > Microsoft > Xbox Live


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:59.


Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.