Xbox Online Center Forum

Wróć   Xbox Online Center Forum > Sony > PlayStation 2 > Underground

Underground Nieoficjalnie o najpopularniejszej konsoli świata.


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 07-11-2005, 11:38   #1
clumzy
Początkujący
clumzy Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
clumzy's Avatar
 
Zarejestrowany: Jul 2005
Miasto: cosmo canyon
Posty: 89
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

mam zamiar kupić HD i mam takie laickie pytanie :
czy pozycja w jakiej stoi ps2 ma jakiś wpływ na HD
jakie ustawienie konsoli jest bardziej zalecane z podpiętym dyskiem
czy to ma wogóle znaczenie?
moja ps2 stoi na sztorc (pionowo)z powodu ograniczonego miejsca.
prosiłbym bardziej wtajemniczonych o odpowiedż.
__________________
clumzy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07-11-2005, 15:07   #2
Yacolek
Wariat
Yacolek Wkrótce będzie sławnyYacolek Wkrótce będzie sławny
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 1 325
Reputacja: 106

Lista Osiągnięć
Stary dziad! Swój! Go! Go! PSP/Vita Jeden ekran to mało 
Liczba Osiągnięć: 6

Domyślnie HDD a pion i poziom

No ja zauwazylem, ze dysk podczas pracy w pozycji "na sztorc" podczas czytania mi stuka w obudowie ^^ Bo nie jest idealnie docieta ta dziura na HDD...
Pozatym to chyba dysk musi byc przystosowany do takiej pracy ? Ja mam ciągle na leżąco, bo tak to sie boje :P

Pozatym strasznie mi czarnula leci na bok, z tym dyskiem. Troche ściąga :P
__________________
Yacolek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07-11-2005, 17:25   #3
InSiDe
Banned
InSiDe Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 595
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do InSiDe
Domyślnie HDD a pion i poziom

. Teoretycznie łożysko pracujące w pozycji poziomej rozkłada ciężar równomiernie na całą płaszczycnę toczną. W pionie natomiast, siła ciężkości działa pionowo w dół i pracuje najcięzej dolna jego cześć i tak dalej i dalej. To teoria.
. W praktyce, żaden chyba dysk twardy nie dożył na tyle sędziwego wieku aby spieprzyło sie w nim łożysko ze względu na pracę w nieprawidłowej pozycji.
. O ile zachowasz podstawowe zasady BHP czyli nie będziesz nim grał w hokeja, atakował jego portu iskrą z piezoelektryka czy polewał mineralną to może pracować nawet stojąc na przednim prawym narożniku wesoło balandując niczym linoskoczek.
. Mój pracuje w pionie. Mniej miejsca zajmuje. A tykać i tak będzie. Taki urok maxtorów jak się rozpędzają.
InSiDe jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07-11-2005, 18:00   #4
clumzy
Początkujący
clumzy Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
clumzy's Avatar
 
Zarejestrowany: Jul 2005
Miasto: cosmo canyon
Posty: 89
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

czyli tak jak piszesz Inside twoja też jest w pionie z podpiętym hd,
właśnie mnie też chodzi o miejsce dlatego chciałem się upewnić czy się zaraz hd
nie spier.zepsuje w takiej "stójce".
dzięki za info Inside.

dysk możesz kupić gdzie chcesz o ile go tam sprzedają,głowne różnice
są w cenie,tu kosztuje tyle ,a tam to samo "czydzieści zł" więcej :wink:


Devil : Żeby jeszcze bardziej Cię upewnić napiszę, że mój Seagate pracuje w pionie już 1,5 roku i nic mu się jeszcze nie stało .

@szuja.pl - do ps2 podłączasz zwykły dysk od pc
__________________
clumzy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07-11-2005, 22:24   #5
Yacolek
Wariat
Yacolek Wkrótce będzie sławnyYacolek Wkrótce będzie sławny
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 1 325
Reputacja: 106

Lista Osiągnięć
Stary dziad! Swój! Go! Go! PSP/Vita Jeden ekran to mało 
Liczba Osiągnięć: 6

Domyślnie HDD a pion i poziom

No to ja dodam jak zwykle -> Do nie przerobionej konsoli dyski firmy MAXTOR (tylko!), a do przerobionej wszystkie :P


@Inside -> Chodzi mi o to, ze dysk nie jest tam dopasowany idealnie i się rusza, jak sie kręci, stukając o ściany ps2.
Ten terkot podczas rozpędzania jest normalny :P
__________________
Yacolek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-11-2005, 01:30   #6
clumzy
Początkujący
clumzy Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
clumzy's Avatar
 
Zarejestrowany: Jul 2005
Miasto: cosmo canyon
Posty: 89
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

nie bardzo rozumiem szuja co masz na myśli :shock:
Cytat:
@szuja.pl - do ps2 podłączasz zwykły dysk od pc n
już myślałem,że hd od xboxa :twisted:

chyba cię yacolek ktoś w błąd wprowadził,o ile się zorientowałem dobrze
to do czystej ps2 niekoniecznie musi być maxtor.

Devil: właściwie to prz dobieraniu dysków nie ma różnicy czy konsola jest przerobiona czy nie Ważne żeby IBMów nie brać bo w ogóle nie działają.Najlepiej Seagate,Samsung albo MAXTOR
__________________
clumzy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-11-2005, 12:17   #7
Gaw
Banned
Gaw Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Posty: 617
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

Cytat:
Napisał Yacolek
Do nie przerobionej konsoli dyski firmy MAXTOR (tylko!), a do przerobionej wszystkie
tak znasz sie, tyle ze nie mam przerobionej i nie mam maxtora i dziala
Gaw jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-11-2005, 15:12   #8
Yacolek
Wariat
Yacolek Wkrótce będzie sławnyYacolek Wkrótce będzie sławny
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 1 325
Reputacja: 106

Lista Osiągnięć
Stary dziad! Swój! Go! Go! PSP/Vita Jeden ekran to mało 
Liczba Osiągnięć: 6

Domyślnie HDD a pion i poziom

Więc czemu wszyscy na tym forum mowili, ze musze miec MAXTORA ? hm ? :roll:
__________________
Yacolek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-11-2005, 15:49   #9
szuja
Wariat
szuja Wkroczył na dobrą drogę
 
szuja's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 1 307
Reputacja: 44

Lista Osiągnięć

Domyślnie HDD a pion i poziom

eeee............
Cytat:
Napisał clumzy
@szuja.pl - do ps2 podłączasz zwykły dysk od pc
clumzy ja tego nie pisałem, nawet niewiem jak to sie robi
szuja jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-11-2005, 15:54   #10
InSiDe
Banned
InSiDe Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 595
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do InSiDe
Domyślnie HDD a pion i poziom

. Bo pewnie nie pisałeś dokładnie, jaki hdd zamierzasz kupić. Maxtory działają _prawie_ wszytkie. Cała reszta, _czasami_ działa. Jest osobna strona ze spisem działających z ps2 dyskami. Jak ktoś zna adres to niech podrzuci choć pewnie jest już gdzieś na tym forum.
. Dysk raczej Ci się nie ma też jak rozbijać bo to nie ferrari ani półtoratonowy kamaz. Nie rozpędza się (nie wpada w takie wibracje) aby w jakikolwiek sposób zachwiać równowagą swojej masy. Po polsku mówiąc, to "tykanie" o którym piszesz to pewnie odgłos zwalnianej blokady widełek trzymających głowicę czy coś. Nawet nie wiem, czy aby przypadkiem równie głośno nie pracują w pozycji poziomej.
. Jakkolwiek, to tykanie nawet mi pomaga :] Wiem, kiedy zostawiłem włączoną przypadkiem konsolę :]
InSiDe jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-11-2005, 21:07   #11
clumzy
Początkujący
clumzy Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
clumzy's Avatar
 
Zarejestrowany: Jul 2005
Miasto: cosmo canyon
Posty: 89
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

a to sorki szuja,to z rozpędu nie zwróciłem uwagi.
mały zonk się mi zdarzył :smile:
__________________
clumzy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09-11-2005, 01:39   #12
_Yulaw
Banned
_Yulaw Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 201
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do _Yulaw
Domyślnie HDD a pion i poziom

http://ps2drives.x-pec.com/ <strona internetowa :o
_Yulaw jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11-11-2005, 15:16   #13
clumzy
Początkujący
clumzy Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
clumzy's Avatar
 
Zarejestrowany: Jul 2005
Miasto: cosmo canyon
Posty: 89
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

czy ma jakieś znaczenie w ps2 ile pamięci cache ma dysk.
2mb czy 8mb.
wpływa to jakoś na prędkość zapisu/odczytu danych z hadeka podpiętego do konsoliki?
maxtory z serii Diamond Max Plus 9 będą gadać?
__________________
clumzy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11-11-2005, 15:29   #14
szuja
Wariat
szuja Wkroczył na dobrą drogę
 
szuja's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 1 307
Reputacja: 44

Lista Osiągnięć

Domyślnie HDD a pion i poziom

1.Im więcej pamięci cache tym lepiej, a więc radze kupić dysk z 8 mb.
2.Tak wpływa to na prędkość im więcej tym szybciej.
3.Nierozumiem lub niewiem.

PS:Sorki jeśli coś poprzekręcałem....
szuja jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11-11-2005, 16:07   #15
InSiDe
Banned
InSiDe Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 595
Reputacja: 0
Wyślij wiadomość przez AIM do InSiDe
Domyślnie HDD a pion i poziom

. To, co na pisał szuja to prawda. Dotyczy ogólnie charakterystyki dysków. Wziąwszy jednak pod uwagę to, że ma on pracować w konsoli nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Cache dysku jest jakby odpowiednikiem czasu dostępu napędu dvd/cd. Jest on oczywiście niewpółmiernie mniejszy (lepszy) niż dla dvd/cd. Różnica w prędkości działania w konsoli będzie dla Ciebie niezauważalna. Różnica w prędkości przegrywania gier z pc na hdd też niedostrzegalna.
. Różnica w cenie między 2 a 8 jest natomiast spora.

. Innymi słowy, jeśli zamierzasz dysk trzymać tylko w konsoli lub później jako backupowy dysk w pc, kupuj najtańszy. Jeśli natomiast za jakiś czas sprzedasz ps2 to dysk z 2mb cachem miernie będzie działał jako główny w komputerze. Tak niewielka pamięć podręczna sprawi, że kopiowanie wielu małych plików z różnych miejsc (a na tym z grubsza polega działanie systemu operacyjnego w skali mikro :])na hdd będzie się niemiłosiernie wlekło.
InSiDe jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11-11-2005, 17:15   #16
clumzy
Początkujący
clumzy Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
clumzy's Avatar
 
Zarejestrowany: Jul 2005
Miasto: cosmo canyon
Posty: 89
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

dziękaski za odp.
właśnie tak mi się wydawało,że w przypadku ps2 z hd 2mb cache to nie ma zbytnio znaczenia.
niezamierzam wpinać hd do pc,only ps2 i faktycznie cenowo jest spora różnica.
więc po co przepłacać... :smile:
lepiej walnąć 120gb z 2mb cache niż 80gb z 8mb.
__________________
clumzy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14-11-2005, 17:34   #17
Miud
Początkujący
Miud Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 78
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

mam dysk, konsole tez, faza jak zwykle i duze jaja tez. To se postawilem konsole z dyskiem w pionie postawimem tez swojego dynamita i WD (taki dysk, poszukajcie na nanecie)tez, i taczki tez mam.

No i szystko gra, ja gram, moj pies gra.
__________________
Jak ktoś cię oskarży o molestowanie dzieci, twierdź zawsze że robiłeś to w akcie samoobrony w strachu.
Miud jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 01-10-2006, 23:59   #18
czysty
Nowy
czysty Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
czysty's Avatar
 
Zarejestrowany: Sep 2006
Posty: 2
Reputacja: 0
Domyślnie HDD a pion i poziom

...witam...
mam seagate'a w pionie ponad 2 lata
i wszystko ładniutko śmiga ...
...pozdro...
czysty jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

  Xbox Online Center Forum > Sony > PlayStation 2 > Underground


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:06.


Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.