Xbox Online Center Forum

Wróć   Xbox Online Center Forum > Sony > PlayStation Network Gaming

PlayStation Network Gaming Chcesz wiedzieć jak grać w sieci Sony? Masz z tym problemy? Zajrzyj tu koniecznie!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06-01-2006, 17:01   #1
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 356
Reputacja: 10869

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.


Co jest potrzebne do grania online?
- stałe łącze internetowe
- Playstation 2 z Network Adaptorem lub PS2 Slim + kabel sieciowy
- Memory Card (94KB)
- Network Access Disc (lub gra umożliwiająca skonfigurowanie połączenia) i Network Access Code

Jakie łącze jest wymagane do grania online na PS2?
Minimalne łącze powinno mieć Download przynajmniej na poziomie 115 kbps i niewiele mniejszy Upload. Oczywiście im wyżej tym lepiej. Jeśli chodzi o LANy dzielone na kilka(dziesiąt) osób, to przy takim łączu mogą pojawić się duże problemy z lagami i wywalaniem z serwerów.

Mam stały dostęp do Internetu, konsolę, NA, ale jak to wszystko podłączyć i skonfigurować?
Zależnie od łącza możesz podłączyć PS2 bezpośrednio do modemu/routera/gniazdka lub udostępnić połączenie przez komputer łącząc konsolę z kartą sieciową kablem skrosowanym. Więcej informacji znajdziesz w tym FAQu.

Do czego służy Network Access Code?
Kod należy wpisać przy rejestracji na Central Station. Bez niego rejestracja jest niemożliwa.

Do czego potrzebny jest nick z Central Station?
Rejestrując nick na CS dostajesz dostęp do serwerów Sony. Ten sam nick i hasło podaje się przy logowaniu na serwer gry.

Jak mogę zarejestrować się na Central Station?
Można to zrobić na dwa sposoby: przy pomocy NADa lub na polskiej wersji strony internetowej www.yourgamingname.com .

Jak należy wpisać adres podczas rejestracji?

Adres najlepiej wpisać w taki sposób:
- Adr.1: ulica + nr domu
- Adr.2: miasto
- kraj, kod pocztowy w odpowiednich rubrykach

Co to jest PIN? Czemu jest taki ważny?
PIN to dziesięciocyfrowy kod, który należy wpisać na Central Station aby w pełni uaktywnić konto. Dzięki pełnej aktywacji możemy założyć dwa dodatkowe nicki. PIN jest wysyłany pocztą, dlatego trzeba poprawnie wpisać swoje dane podczas rejestracji.

Ile trzeba czekać na przysłanie PINu?
Średnio trwa to około miesiąca.

Dostałem PIN, ale nie działa, co zrobić?
Minął miesiąc a PIN jeszcze nie przyszedł, czemu?

PIN mógł zostać usunięty z bazy danych Sony. Należy na Central Station odświeżyć prośbę o przysłanie nowego kodu lub napisać emaila do admina.

Jaki jest e-mail do admina Central Station?
admin@eu.ps2centralstation.com

Kupiłem PS2 Slim, co mam zrobić żeby otrzymać NAD (Network Access Disc)?
Musisz wejść na stronę www.yourgamingname.com i zarejestrować się podając kod znajdujący się na ostatniej stronie książeczki Free Starter Pack. NAD zostanie wysłany pocztą.

Czym jest DNAS?
DNAS (Dynamic Network Authentication System) to opracowany przez Sony system zabezpieczeń, który przed połączeniem z serwerem gry sprawdza czy konsola nie jest przerobiona, czy płyta z grą jest oryginalna i czy nie mamy podłączonego Action Replaya.

Co oznaczają numery błędów DNAS?
- Error DNAS -402 lub -403 - W konsoli wykryto modchip
- Error DNAS -603 - timeout
- Error DNAS -611 lub -612 - Firewall lub sieć jest z zamkniętymi portami.
- Error DNAS -880 lub -881 - Sprzętowa niekompatybilność w zestawie PlayStation 2.
- Error DNAS -833 - Błąd regionu.
- Error DNAS -840 – „Padł” serwer.
- Error DNAS -864 - Błąd ID płyty

Czy można grać online na piratach?
Nie można grać online na zwykłych pirackich kopiach.

Czy mogę grać online na przerobionej konsoli?
DNAS wykrywa tylko najnowsze modchipy (Ripper 2 w górę) i trzeba je wyłączyć przed połączeniem. Starsze chipy (Rippery 1, Messiahe) nie są wykrywane.

Jak uzyskać adres MAC Network Adaptora?
Jeśli posiadamy grę (np. Socom) wchodzimy do konfigurowania połączenia. Na sam koniec w podsumowaniu wszystkich danych jest podany adres MAC Network Adaptora.

Za pomocą NAD także można uzyskać adres MAC.
Network Access Disc:
- stary - Podczas konfiguracji z listy państw wybierz Portugalię oraz Netcabo, naciśnij dwa razy X i w nowym okienku zostanie podany ciąg cyfr zaczynający się od 00:04:1F... to właśnie MAC twojego NA.
- nowy - Get Connected -> Settings ->Network Settings -> Network Diagnostics -> MS1 -> Ustawienie -> Yes -> More Details

Jeśli masz PS2 Slim, to MAC znajdziesz również w głównym menu konsoli po naciśnięciu trójkąta.

Co znajduje się w zestawie z Network Adaptorem?
W zestawie europejskiego NA znajduje się:
- Network Adaptor
- kabel
- instrukcje
- Network Access Disc + Network Access Code

Czym różni się NA kupiony w Stanach od europejskiego?
Do Network Adaptora sprowadzonego z USA nie jest dołączana płyta Access Disc i kod, który umożliwia rejestrację na Central Station. Bez rejestracji na CS nie można zagrać w gry od Sony (np. Socom, Socom II, Killzone).

Do czego służy headset?
Headset umożliwia komunikację między graczami, większość gier online go wykorzystuje.

Czy z PS2 działa każda klawiatura USB?
Tak, wystarcza zwykła klawiatura od PC ze złączem USB.

Czy granie online na Playstation2 jest płatne?
Nie jest, na chwilę obecną Sony nie pobiera żadnej opłaty.

Kiedy łączę się z Internetem przez chwilę widzę pomarańczowy błysk w środku konsoli, coś jest nie tak?
Na płycie głównej PS2 jest zainstalowana mała, pomarańczowa dioda. Może świecić się z dwóch powodów:
- informuje, że Network Adaptor jest poprawnie zainstalowany
- jeśli w konsoli mamy dysk twardy to dioda świeci podczas transferu danych pomiędzy PS2 a HDD.

Czemu na Adaptorze jest napis „HDD” ?
Napis informuje, że NA służy do podłączenia dysku twardego. Nie jest on dostępny w Europie.

Gdzie instaluje się Network Adaptor?
Z tyłu konsoli w miejsce zaślepki z napisem Expansion Bay.
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-01-2006, 22:42   #2
szuja
Wariat
szuja Wkroczył na dobrą drogę
 
szuja's Avatar
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 1 307
Reputacja: 44

Lista Osiągnięć

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

mam pytanie:
skoro prawie kazda klawiatura na USB dziala z PS2(wiem to nawet z wlasnego doswiadczenia), to czy prawie kazdy mikrofon na USB dziala z PS2??
szuja jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-01-2006, 23:11   #3
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 356
Reputacja: 10869

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

Headsety Logitecha pod USB na pewno zadziałają, z innymi może być różnie.
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 17:28   #4
trott1
Nowy
trott1 Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Feb 2006
Posty: 6
Reputacja: 0
Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

mam pytanie mam slima i jak to wszystko podlaczyc krok po kroku mam kabel ze sciany i gdzie go wsadzam do ps2 czy kompa i co potem :shifty:
trott1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 18:41   #5
wrog
El Presidente
wrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodnewrog Niewiarygodne
 
wrog's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: Kutno
Posty: 17 356
Reputacja: 10869

Lista Osiągnięć
4 The Players Platynki jak dziewczynki Forever Alone Ten jedyny 
Liczba Osiągnięć: 47

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

Podłącz do PS2 i sprawdź czy zadziała. Jak nie to zapytaj dostawcę czy masz ograniczenie do jednego adresu MAC.
__________________
wrog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:11   #6
trott1
Nowy
trott1 Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Feb 2006
Posty: 6
Reputacja: 0
Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

ale co po prostu tak wsadzam kabel ze sciany do ps2 i gram???

OD tak?? Nie trzeba podlanczac do kompa czy do jakis rołterów?? :eek:
trott1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:24   #7
snakemaycry
Wariat
snakemaycry Jest wokół niego pozytywna aurasnakemaycry Jest wokół niego pozytywna aura
 
snakemaycry's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Posty: 1 127
Reputacja: 198

Lista Osiągnięć
360 stopni Achievement Whore Donator Dopiero się rozkręcam! 
Liczba Osiągnięć: 5

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

a) słownik
b) mózg
c) próbuj
__________________
snakemaycry jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:30   #8
trott1
Nowy
trott1 Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Feb 2006
Posty: 6
Reputacja: 0
Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

nie moge próbowa c jak widzimisie bo musze rozkuc sciane a jak nie bedzie dzialalo to co na tasme ja skleje??? a pozatym sie nie znam wiec sie pytam
trott1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:37   #9
Hosen
Spambot
Hosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądze
 
Hosen's Avatar
 
Zarejestrowany: Feb 2005
Miasto: Złotoryja
Posty: 3 680
Reputacja: 2321

Lista Osiągnięć
Zdarta klawiatura Złomiarz 360 stopni Cztery ściany 
Liczba Osiągnięć: 9

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

"kabel ze sciany" - tego jeszcze tu nie bylo zrob zdjecia bo to swoisty fenomen. ja nie wiem kompletnie ocb, nie wiem jak inni. rozkuc pol sciany zeby podlaczyc plejke, hehe!
__________________
Hosen jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:46   #10
trott1
Nowy
trott1 Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Feb 2006
Posty: 6
Reputacja: 0
Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

poprostu do kompa mi starcza a do plejaka nie bo mam wi innym pokoju i bede musial rozkuc pol sciany zeby wydluzyc kabel
trott1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:47   #11
Foxter
Wariat
Foxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłość
 
Foxter's Avatar
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 1 595
Reputacja: 1642
Wyślij wiadomość przez AIM do Foxter

Lista Osiągnięć
Bogacz Lubiany Stary dziad! Swój! 
Liczba Osiągnięć: 9

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

no... a nie powinno tam byc gniazdka? nie wiem nie mam sieciowki i totalnie nie lapie
ten kabel ze sciany to kabel sieciwy czy yyy telefoniczny od np. TPSUX?
moze tam prad leci... albo inne 'ustrojstwo' :mrgreen:
__________________

Foxter jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:50   #12
trott1
Nowy
trott1 Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Feb 2006
Posty: 6
Reputacja: 0
Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

stale lacze
trott1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:53   #13
Foxter
Wariat
Foxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłośćFoxter Przed nim wspaniała przyszłość
 
Foxter's Avatar
 
Zarejestrowany: Jan 2005
Posty: 1 595
Reputacja: 1642
Wyślij wiadomość przez AIM do Foxter

Lista Osiągnięć
Bogacz Lubiany Stary dziad! Swój! 
Liczba Osiągnięć: 9

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

no to podpinasz do niego kompa... a do kompa dokupujesz karte sieciowa do ktorej podpinasz ps2. (przez kabel sieciowy) na kompie udostepniasz polaczenie :happy:
__________________

Foxter jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 19:54   #14
Hosen
Spambot
Hosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądze
 
Hosen's Avatar
 
Zarejestrowany: Feb 2005
Miasto: Złotoryja
Posty: 3 680
Reputacja: 2321

Lista Osiągnięć
Zdarta klawiatura Złomiarz 360 stopni Cztery ściany 
Liczba Osiągnięć: 9

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

to musisz przemeblowac mieszkanie. a jak nie, to ja Ci moge remont zrobic . poza tym, czy jest to kabel do sieciowki (skrosowany), czy taki zwykly, telefoniczny? bo jesli zwykly, to musisz podpiac Slima do kompa skrosowanym. za malo napisales o swoim problemie, czy masz Neo, czy "kablowke" itp. bo jest duzo kombinacji, na ktore by Ci wrog dobrze doradzil. bo "kabel ze sciany" to chyba lol roku

pozdrowiony
__________________
Hosen jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 20:03   #15
trott1
Nowy
trott1 Zobaczymy co z niego wyrośnie
 
Zarejestrowany: Feb 2006
Posty: 6
Reputacja: 0
Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

no wiuem laik jestem
trott1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 20:07   #16
Hosen
Spambot
Hosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądzeHosen Sława i pieniądze
 
Hosen's Avatar
 
Zarejestrowany: Feb 2005
Miasto: Złotoryja
Posty: 3 680
Reputacja: 2321

Lista Osiągnięć
Zdarta klawiatura Złomiarz 360 stopni Cztery ściany 
Liczba Osiągnięć: 9

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

dobra, nie zasmiecaj tematu, opisz dokladnie co masz, nawet zrob zdjecia kabla w scianie, hehe, i przeslij. my jestesmy cierpliwi, zwlaszcza po skrzynie Zubra.

pozdrowiony
__________________
Hosen jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13-03-2006, 21:25   #17
snakemaycry
Wariat
snakemaycry Jest wokół niego pozytywna aurasnakemaycry Jest wokół niego pozytywna aura
 
snakemaycry's Avatar
 
Zarejestrowany: Dec 2004
Posty: 1 127
Reputacja: 198

Lista Osiągnięć
360 stopni Achievement Whore Donator Dopiero się rozkręcam! 
Liczba Osiągnięć: 5

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

Cytat:
Napisał trott1
nie moge próbowa c jak widzimisie bo musze rozkuc sciane a jak nie bedzie dzialalo to co na tasme ja skleje???
OMG :eek: Znasz określenie: przedłużacz ?
__________________
snakemaycry jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07-08-2006, 16:43   #18
Sokoov
Wariat
Sokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłość
 
Sokoov's Avatar
 
Zarejestrowany: Jan 2006
Miasto: Bydgoszcz
Posty: 1 506
Reputacja: 1705

Lista Osiągnięć
Stary dziad! Swój! 360 stopni Achievement Whore 
Liczba Osiągnięć: 8

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

A więc tak. Mam pokój na piętrze. Komputer (laptop) jest na parterze. Na czas grania zawsze musze go nosić do góry. Teraz pytanie. Czy jest jakiś sposób abym nie musiał tak ciągle go nosić? Modem ma tylko odchądzący od niego kabel USB i wejście telefoniczne. Teraz jak gram łącze to wsztsko w następujący sposób. Modem łącze kable USB z kompem. Kabel z gniazdka telefonicznego wpinam do modemu. Konsole łącze kablem skrosowanym z kompem.
Sokoov jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07-08-2006, 17:00   #19
Yacolek
Wariat
Yacolek Wkrótce będzie sławnyYacolek Wkrótce będzie sławny
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Posty: 1 325
Reputacja: 106

Lista Osiągnięć
Stary dziad! Swój! Go! Go! PSP/Vita Jeden ekran to mało 
Liczba Osiągnięć: 6

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

Ruter z acces pointem chyba, a potem jakis odbiornik na dole , albo pare wiercen i dluzszy kabel ;]
__________________
Yacolek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07-08-2006, 17:03   #20
Sokoov
Wariat
Sokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłośćSokoov Przed nim wspaniała przyszłość
 
Sokoov's Avatar
 
Zarejestrowany: Jan 2006
Miasto: Bydgoszcz
Posty: 1 506
Reputacja: 1705

Lista Osiągnięć
Stary dziad! Swój! 360 stopni Achievement Whore 
Liczba Osiągnięć: 8

Domyślnie PlayStation Network Gaming F.A.Q.

Z kablem to napewno nie. A mógłbyś mi przybliżyć troche sprawe tego rutera z akcces pointem? Kompletnie się na tym nie znam. Gdzie takie coś można kupić? Drogie to?
Sokoov jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

  Xbox Online Center Forum > Sony > PlayStation Network Gaming


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:39.


Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.